En polisbil framför en brandskadad lägenhet
1 av 3
Lägenheten är avspärrad i väntan på teknisk undersökning. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Kvinna framför lägenhet med förtäckta fönster.
2 av 3
Grannen Åse Alexandersson är chockad efter branden. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio
två män sätter plywoodskivor för ett lägenhetsfönster efter brand
3 av 3
Saneringsfirman sätter för de trasiga fönstren. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio

Fyra döda efter lägenhetsbrand

Björn Johansson: "De var livlösa"
3:36 min

En familj på två vuxna och två barn omkom i en lägenhetsbrand på Romstad i Karlstad i natt.

Under söndagsförmiddagen kom beskedet att en familj omkommit i lägenhetsbranden på Romstad i Karlstad under natten till söndag. 
Enligt Landstingets kommuniké är barnen fyra och fem år gamla och omkom på akuten. Mamman förklarades död vid ankomst till sjukhuset och mannen avled redan vid bostaden. Dödsorsaken beskrivs som rök- och brännskador. 

Det var strax före klockan fem på söndagsmorgonen som larmet kom. När räddningstjänsten kom till platsen fann de lägenheten rökfylld. De gick in med rökdykare och fann då fyra livlösa personer.
Upplivningsförsök gjordes på plats av ambulanspersonal och de fyra drabbade fördes sedan till Centralsjukhuset. Enligt polisen ska det röra sig om två vuxna och två små barn.

Själva branden var enkel att släcka, enligt Björn Johansson, räddningschef i beredskap. Den hann heller inte spridas till någon annan lägenhet. Brandorsaken är ännu okänd och den kraftigt brandskadade lägenheten är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand, eftersom vi inte vet orsaken till branden, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh.

Grannen Åse Alexandersson väcktes av räddningspådraget på morgonen.

– Jag vaknade och det var blått på hela gården av brandbilar, ambulans och polisbilar, säger Åse Alexandersson. På med kläderna och ut och det kom en granne och berättade att det har brunnit. En chock. Nyvaken. Hela familjen, livlösa. Hemskt...

Beskedet om att familjen omkommit lämnades av Landstinget under söndagsförmiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".