En kvinna och en man på gård vid lägenhetshus.
Monica Nyqvist från Posomgruppen och Tommy Lindh från polisen. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Orsaken till dödsbranden fortfarande oklar

Tommy Lindh: "Har ingen orsak till branden"
1:17 min

Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand efter söndagsmorgonens brand i Karlstad.

 – Det finns fler medlemmar i den här familjen som inte har befunnit sig i bostaden, säger polisens presstalesman Tommy Lindh. Det var ett barn som inte befann sig i bostaden av olika anledningar.

Uppdatering 16.00 söndag:
I Västerstrandsskolans matsal finns under eftermiddagen personal från POSOM, kommunen och psykiatrin för att stötta de som vill ha sällskap eller någon att prata med.
Landstinget har öppnat ett telefonnummer, 054-61 62 00, där kuratorer svarar på frågor.

Än så länge är brandorsaken oklar.

– Förloppet vi har fått beskrivet för oss ifrån räddningstjänsten är att det är en brand där främst röken har varit den stora fienden.

Nu går polisen vidare med teknisk undersökning, sannolikt under måndagen, när lägenheten svalnat.

– Vi har ingen konkret orsak till den här branden eller var den har startat. Vi har inlett en förundersökning om mordbrand men har alltså ingen konkret misstanke om brott.

Posomgruppen har inlett sitt arbete efter branden. Monica Nyqvist från Posoms ledningsgrupp berättar att de fått en föreningslokal av bostadsbolaget att vistas i och hoppas under dagen få en lokal i Västerstrandsskolan för att ta emot människor som behöver stöd.

– Vi har satt in stödpersoner för de närmaste i familjen och här har vi just nu tre personer och ytterligare två är på väg in, säger Monica Nyqvist.

De arbetar nu också med att få ut personer och information till förskolorna i området.

Det många undrar över är förstås om det inte fanns någon brandvarnare i lägenheten, eller om den inte fungerade. Bostadsfastigheten ägs och förvaltas av Fastighets AB L E Lundberg, var vice vd, Roger Ekström, försäkrar att det finns brandvarnare i alla deras lägenheter.

– Det finns en brandvarnare i varje lägenhet i våra fastigheter, och det är med så kallade tioårsbatterier, det vill säga de har en livslängd på ungefär tio år. När batteriet börjar ta slut så ger den ifrån sig pipsignaler och varnar för att batteriet eller hela brandvarnaren behöver bytas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".