Lägenhetsbrand Karlstad. Polisens avspärrningsband.
Foto: David Hårseth/TT

Förskolebarn stöttas efter branden

På måndagsmorgonen är det två barn som inte kommer att komma till förskolan i Karlstad. "Det är stor sorg för många", säger skoldirektören Maria Kjällström.

I lägenhetsbranden i Karlstad omkom fyra personer. Två av dem var barn i förskoleålder, födda 2011 och 2012. I kommunen har man under söndagen jobbat med hur man ska ta hand om personalen och de övriga barnen på den aktuella förskolan.

– Vi är förberedda för morgondagen. Vi har ägnat söndagen åt att förbereda oss inför att möta barn, föräldrar och personal. Vi har startat arbetet redan i dag med att informera berörd personal, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun.

Personalen på förskolan förbereder sig under söndagen för att kunna ge ett bra mottagande på måndagen.
– De kommer att träffas under inledningen av dagen för att prata om det.

Stödarbetet handlar bland annat om att kunna ge korrekt information. Det kommer också att finnas barnpsykolog på förskolan och eventuellt även räddningstjänst som kan svara på frågor.

– Det här är inte den enda delen. Samhället håller i dag ett informationsmöte för boende i området och det kommer också att finnas en samlingsplats för allmänheten i morgon, säger Maria Kjällström.

Hon berättar att det är många som är berörda i en kommun vid en sådan här händelse.
– Vi har hela tiden haft tillgång till korrekt information, i ett tidigt skede, och har kunnat samla ihop alla berörda under den här dagen och jobbat i lugn och ro ändå, men med fokus på att göra morgondagen så bra som möjligt för alla inblandade.

Medverkande parter är bland andra Posom-gruppen och landstinget.
– Vi hjälps åt och drar åt samma håll.

Maria Kjällström beklagar händelsen.
– Det är alltid tragiskt när något sådant här händer. Man skulle behöva slippa den här typen av besked, men när det händer så får man ändå försöka ta hand om det så bra som möjligt. Det är stor sorg för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".