Maria Kjällström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Maria Kjällström, skolchef Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunen efter tragedin: Vi har mist två kamrater

Maria Kjällström: "De frågor barnen har ska de få svar på"
2:03 min

De två barn som tillsammans med sina föräldrar omkom i branden på Romstad i Karlstad i helgen var i förskoleåldern. Kommunen fokuserar nu på att hand om andra barn på den aktuella förskolan.

Efter branden tidigt på söndagsmorgonen, där två barn och deras föräldrar dog, har kommunen haft kontakt med berörd personal på förskolan.

Man har också gått ut med information till föräldrar till andra barn på förskolan, berättar Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun.

Det är ju höstlov nu, men förskolan är igång som vanligt. Och inför dagen har man tagit hjälp av barnpsykologer för att få råd om hur man ska hantera situationen.

– De säger att det viktigaste är att barn bemöts på allvar. De frågor de har ska de få svar på. Och vi ska synliggöra och prata om att vi har mist två kamrater. Så det gör vi tidigt idag, för barnens skull. Och sedan ser vi till att de har så vardaglig och vanlig verksamhet som möjligt, för det de känner igen är tryggt och viktigt och det behöver de få vila i, säger Maria Kjällström.

Hur har situationen varit för dig?

– Jag har själv barn. Jag tror att alla föräldrar som vaknade med sovande barn i ett hus igår vaknade med en mycket otäck känsla i magen. Så i första hand vaknar man och tar del av det här och är förälder. Men sedan måste man gå in i sin roll och se till att den organisation man leder gör så mycket bra och rätt saker som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".