Solelsparken utanflr Arvika.
Hitills har solenergiparken utanför Arvika gått i förlust. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Solelsparken i Arvika går med förlust

Thomas Malmstedt: "Lönsamheten är inte på den nivå vi önskat"
1:13 min

Parken som kostade närmare 15 miljoner kronor har nu varit i drift i 1,5 år, och på grund av det låga elpriset har Arvika kommun förlorat 10 till 15 öre för varje såld kilowatt.

– Lönsamheten ligger inte på den nivå som vi hade önskat. Vad gäller produktion i kilowattimmar så är det något bättre än vår prognos, däremot hade vi väl önskat mer vad gäller elprisutvecklingen men det är ju svårt att styra över, säger Thomas Malmstedt, vd på Arvika kraft.

Elpriset har under en längre tid legat 10 till 15 öre per kilowatt under vad som är smärtgränsen för att solelsparken utanför Arvika ska bli lönsam. Hur stor förlusten blivit för den 1,5 år gamla parken på 6 000 kvm och för Arvika kommun är osäkert, men parken kostade närmare 15 miljoner kronor att bygga. Nu är visserligen elpriset på väg upp igen på grund av det låga vattenbeståndet lite vatten i magasinen, men Thomas Malmstedt, vd för Arvika kraft, är pessimistisk för den solelsparkens närmaste framtid.

– I det korta perspektivet ser det ut som att elpriserna blir högre under den kommande vintern, men tittar vi 2-3 år framåt i tiden så är det fortfarande en ganska låg prisutveckling. Det är nog inte många som trodde att elpriserna skulle ligga så lågt under så lång tid, det kommer som en överraskning för många i branschen, säger Thomas Malmstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".