Lars Tanner, rektor komvux Kristinehamn, Anne Hölmebakk verksamhetschef på socialförvaltningen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Lars Tanner, rektor komvux Kristinehamn, Anne Hölmebakk verksamhetschef på socialförvaltningen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Kristinehamn kommun startar ny vårdutbildning

4:06 min

Det behövs utbildad personal inom vård- och omsorg och det finns personer som vill jobba men inte har möjlighet att skaffa utbildningen som krävs. Det här dilemmat vill nu Kristinehamns kommun fixa till.

Problemet är att om man vill få en tillsvidareanställning inom vård- och omsorg så bör man ha en gymnasial vård- och omsorgsutbildning men om man gått ett annat gymnasieprogram och sen ångrar sig så är det väldigt svårt att plugga en till gymnasieutbildning. Lars Tanner är rektor på Komvux i Kristinehamn.

– Det beror på vuxenutbildningsförordningen som säger att vi som jobbar i Komvux att vårt uppdrag är de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden och det gör man inte om man redan har gått en gymnasieutbildning, säger Lars Tanner, rektor på Komvux i Kristinehamn.

Lars Tanner berättar vidare att det är många som hamnar i den här situationen och att det märks inte minst inom vård och omsorg i Kristinehamns kommun.

Satsningen som nu Kristinehamn gör är att man nu startar en ettårig utbildning som motsvarar gymnasiets vård- och omsorgsprogram och man vänder sig till personer som redan är anställda inom vård och omsorgen inom kommunen. Det finns 20 platser att söka och kostnaden kommer att gå på 800.000 kronor.

– Vi har länge märkt att det finns många unga personer och äldre som har jobbat hos oss som timanställda under längre tid men har man inte utbildningen så blir man avslutat efter 300 dagar. Detta är ofta väldigt engagerade och duktiga personer som vill jobba med det här och de söker till Komvux gång på gång men kommer inte in. Så därför har vi valt att göra den här stora satsningen att köpa en uppdragsutbildning för 20 personer under ett år, säger Ann Hölmebakk som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Kristinehamns kommun.

Ann Hölmebakk berättar vidare att de är säkra på att de kommer att kunna plocka ut de som verkligen passar för yrket och vill ha en framtid inom vård och omsorg. Man ser det som en viktig satsning som arbetsgivare för att kunna säkra kompetensförsörjningen i Kristinehamns kommun framöver.

Under november månad kommer man att kunna söka utbildningen i Kristinehamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista