Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Åklagare Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Allt vanligare med trakasserier mot åklagare

Niclas Wargren: Det är ett arbetsmiljöproblem
2:26 min

Åklagare, de som för brottsoffers talan och ställer brottslingar inför rätta är en utsatt grupp. Nya siffror visar att sex av tio åklagare trakasserats och att hot är vanliga.

Hittills i år har 61 fall av otillåten påverkan mot landets åklagare rapporterats in, visar nya siffror från Åklagarmyndighetens säkerhetsavdelning. Det handlar om hot, kränkningar och trakasserier, skriver SvD.

Men det är sällan hoten anmäls och ännu mer ovanligt är det att någon döms för det. På åklagarkammaren i Karlstad jobbar ett 20-tal åklagare och chef där är Niclas Wargren. På frågan om han är förvånad över att 6 av 10 kollegor till honom hotats eller trakasserats svarar han:

– Nej, det kan jag inte säga att jag är. Det stämmer ganska väl med den bild jag har själv över hur det har sett ut de senaste åren, säger Wargren till P4 Värmland.

Men vad tänker du om siffran, 6 av 10?

– Den är väldigt hög och det är självklart så att det är ett arbetsmiljöproblem för mina medarbetare. Men jag tror att det är något man får räkna med när man jobbar inom en myndighet som möter människor som hamnar i besvärliga situationer, säger Niclas Wargren. 

Enligt Niclas Wargren är det sällsynt med våld, det handlar om hot om våld. Även det är relativt ovanligt. På åklagarkammaren i Karlstad har det varit två sådana fall de senaste två åren. Båda fallen har polisanmälts och har också lett till åtal.

– Betydligt vanligare är att man känner sig utsatt för trakasserier. Man blir bemött på ett aggressivt, men inte direkt hotfullt sätt, säger Niclas Wargren.

Han berättar att han själv varit med om fler hot. I de fall från personer som han inte kunnat identifierat och kunna koppla samman med något specifikt fall:

– Utöver det har man fått ta del av skrivelser där det formulerats vad som ska hända med mig eller min familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".