Undervisning i ett klassrum. Foto: Katarzyna Korza/TT.
Pensionerade lärare är eftersökta inom skolans värld. Foto: Katarzyna Korza/TT.

Äldre jobbar allt längre

Patrik Solveius: Allt fler seniorer inom skolan
1:02 min

Det blir allt mer populärt att fortsätta jobba även efter pensionen. Enligt Patrik Solvelius från rekryteringföretaget GOveteran ökar rekryteringarna av seniorer i Karlstad framförallt inom skolan där kompetent personal behövs.

– De har en gedigen erfarenhet och är ofta otroligt kunniga och kan hoppa in med kort varsel. När det gäller skolans värld, där ökar snarare gruppen seniorer än tvärtom, säger Patrik Solveius.

Något som passar skolan väldigt bra är att seniorer vill ha kortare uppdrag och helst inte jobbar heltid, säger Patrik Solveius på GOveteran som jobbar med just skolkompetens.

– Vårt mål är att tillgodose våra kandidaters behov och när vi jobbar med seniorer är det ett krav för att det ska funka, säger han.

Enligt en undersökning som Arbetsmiljöverkat har gjort klarar äldre mentalt krävande arbeten lika bra, kanske ibland bättre, än yngre. Dagens pensionärer är piggare och de kognitiva förmågorna förändras inte särskilt mycket upp till 70 års ålder. Däremot ökar erfarenheten, vilket gör dem till en attraktiv grupp.

– När de kommer till oss har de ganska nyligen gått i pension. De har kanske gått hemma ett halvår ett år och saknar det sociala och vill tillbaka i skolans värld. Men inte på heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".