Mikaela Iversen och Perina Österberg. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Mikaela Iversen, jourkvinna, och Perina Österberg joursamordnare på kvinnojouren Filipstad/Storfors. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Kvinnojouren i Filipstad och Storfors söker jourkvinnor

Perina Östergren: "Jourkvinnorna behövs verkligen"
0:58 min

Kvinnojourer är väldigt viktiga för att hjälpa kvinnor som utsätts för misshandel. Jouren i Filipstad och Storfors drivs precis som de flesta andra ideellt och nu är de i stort behov av jourkvinnor som kan hjälpa till.

Perina Österberg är joursamordnare och berättar att de är i behov av mer hjälp att sköta arbetet på jouren. Det kan bland annat innebära tröst och samtal, hjälp med att handla mat eller bara finnas där, men hittills har intresset inte varit stort.

– Jag tycker inte att intresset varit så jättestort nu, men det är därför vi försöker nå ut såhär. De gör ett väldigt betydelsefullt arbete för vår verksamhet och jourkvinnorna behövs verkligen för kvinnojouren, säger Perina Österberg.

Mikaela Iversen har jobbat som jourkvinna ideellt de senaste tre åren och menar att man måste vara stark i sig själv för att kunna arbeta med de utsatta kvinnorna.

– Det här kan ta ganska mycket på psyket, men det kommer även att motivera och man mår så mycket bättre när man går härifrån och vet att du har gjort en stor insats. Jag tycker det är fantastiskt helt enkelt, säger Mikaela Iversen.

Kvinnor som hör av sig och vill hjälpa till kan få mer utbildning om våldet mot kvinnor och även få delta i studiecirklar, men det finns andra saker som är viktigare än just utbildning.

– Det viktigaste som jourkvinna, det är att vara en bra medmänniska. Att man är lyhörd och empatisk. Jag trivs jättebra här som joursamordnare och jag har ett fantastiskt team runt mig, så jag ser just på framtiden, säger Perina Österberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".