Anette Nilsson, vice ordförande för Lärarförbundet i Forshaga, och Britt-Marie Råd, ordförande för Lärarnas riksförbund i Forshaga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Anette Nilsson och Britt-Marie Råd från Lärarförbundet respektive Lärarnas riksförbund. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Löneklyftor väcker upprördhet bland Forshagalärare

Anette Nilsson: "Folk känner sig orättvist behandlade"
5:40 min

Vissa lärare i Forshaga får 7500 kronor mer i månadslön och andra ingenting från de statliga lärarsatsningarna. Anledningen är att Forshaga är enda kommunen i länet som låter förstelärare få del av lärarlönelyftet.

Det har lett till dålig stämning och en känsla av A- och B-lag i lärarkåren, uppger lärarfacken.

– Vi har fått många reaktioner, starka reaktioner från vissa håll. Folk känner sig orättvist behandlade. Lön är ju en känslig fråga, det är det man känner är måttet på hur värdesatt man är som lärare. Så de som inte har fått ta del av det här känner sig överkörda, säger Anette Nilsson, vice ordförande för Lärarförbundet i Forshaga.

Får ni reaktioner på att förstelärarna får lärarlönelyft?

– Ja, vi har fått reaktioner på lärarlönelyftet totalt, men vi har fått starkare reaktioner på det.

Lärarlönelyftet är en statlig satsning på att höja lärarnas löner. Totalt satsas tre miljarder kronor på årsbasis, och de lärare som får del av pengarna ska i snitt få minst 2500 kronor i höjd månadslön.

Men pengarna räcker inte till alla, och det här har väckt debatt och orsakat splittring bland lärare på många håll i landet.

I Forshaga är splittringen extra stor, eftersom lärarlönelyft går även till förstelärarna som redan har fått ett påslag på 5000 kronor. Så de som även får lärarlönelyftet kan alltså räkna in totalt 7500 kronor extra i plånboken.

Och det är tydligt att Forshaga sticker ut i den här frågan. Alla de 15 andra kommunerna i Värmlands län har valt att utesluta förstelärarna från lärarlönelyftet, visar P4 Värmlands kartläggning.

Stämningen i lärarkåren har drabbats, enligt Britt-Marie Råd, Lärarnas riksförbunds ordförande i Forshaga.

– Det gör att den här kollegiala känslan just nu blir försämrad. Det är någonting som arbetsgivaren får ta ansvar för, säger hon.

– Vi har fått reaktioner från medlemmar som upplever sig som sämstelärare, och det finns bästelärare. Vilket är väldigt olyckligt. Det blir inte ens bra för dem som har fått det här. Både de som har fått och inte fått pengar mår dåligt nu, säger Anette Nilsson.

Totalt i Forshaga kommun får 66 lärare pengar från lärarlönelyftet. Däribland 12 av 16 förstelärare, enligt barn- och utbildningschefen Peter Öhlander.

Det hade varit bättre att sprida pengarna på fler personer, menar facken. De vill nu att arbetsgivaren går in även med kommunala pengar till lönehöjningar.

– Vi anser att alla lärare behöver få del av ett lönelyft och behöver uppvärderas, säger Britt-Marie Råd.

Lärarfacken anser också att lärarlönelyftet borde ges som en permanent istället för en tillfällig lönehöjning, som nu är fallet.

Det var efter långa diskussioner i ledningsgruppen som man valde att ge lärarlönelyft även till förstelärare, berättar Peter Öhlander.

– När vi tittar på kriterierna kunde vi se att även de skulle kunna vara med i detta. Det var kriterierna vi gick på, säger han.

Samtidigt ser han risker med upplägget.

– Det tog vi med i diskussionen, det finns stora risker. Och vi hör en frustration, och det är vi inte ensamma om. Det är ju nationellt, att det finns en stor frustration över lärarlönelyftet överhuvudtaget. Att vi kanske skapar ett A- och B-lag.

Peter Öhlander säger också att man valde att låta lönehöjningarna vara tillfälliga, för att kunna utvärdera det till nästa år.

– Så att vi kan rätta till om det har blivit misstag. Vi måste se hur omvärlden har gjort och hur vi ska tänka vidare.

Peter Öhlander öppnar också för att det kan bli aktuellt med ett lokalt lönelyft med kommunala pengar, men när och hur mycket kan han inte uttala sig om nu.

Andra värmländska kommuner har alltså valt att utesluta förstelärarna från lärarlönelyftet. Till exempel Storfors:

– Vi tycker att om man får 5000 kronor i löneökning så är det ganska mycket. Och genom att inte ge förstelärarna någonting, så kunde vi få fler lärare som fick ett bra påslag, säger Sven-Erik Rhén, enhetschef för skolorna i Storfors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".