Elisabeth Karlsson.
1 av 2
Elisabeth Karlsson från arbetsförmedlingen en av två som under fem års tid jobbat för att få särskoleungdomar till fasta jobb.. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Särskolekonferens i Sunne.
2 av 2
Ett trettiotal konferansdeltagare på Södra Vikens naturbruksskola i Sunne som i två dagar fått information om vad Försäkringskassa och Arbetsförmedlingen kan erbjuda särskoleeleverna. Foto: Lennart Nordensten/Sveriges Radio.

Lyckat projekt har gett särskolelever fasta jobb

Elisabeth Karlsson: "Det är lätt att det blir ett utanförskap"
1:12 min

Ett femårigt projekt för att få ut elever från gymnasiesärskolor till fasta jobb i Värmland har varit framgångsrikt.

Över hälften av särskoleungdomarna har fått fasta jobb. Det framkom efter en tvådagars konferens vid naturbruksskolan Södra Viken för särskolelärare där Elisabeth Karlsson, arbetsförmedlare i Värmland, berättade om satsningen som kostat två miljoner kronor.

– Det har fallit ut jättebra. Under 2016 hade vi 49 deltagare och tjugo av dem har fått arbete. Vissa har gått vidare med studier, några har gått till en annan myndighet och några stycken har flyttat, säger hon.

Projektet har nu pågått i fem år och ska nu läggas ner. Elisabeth Karlsson menar att målgruppen, som varit 18 till 30 år, behöver breddas.

– Det är viktigt att vi plockar upp de här personerna tidigt. Det är jätteviktigt för att förhindra ett utanförskap, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".