Sebastien Ogier.
Sebastien Ogier i sin vW under 2016 års rallyt. Foto: Micke Fransson/TT

Volkswagen bekräftar: Vi lämnar rally-VM

Marcus Thomasfolk: Vårt intresse av svenska rallyt påverkas
1:41 min

Idag väljer Volkswagen att bekräfta uppgifterna om att man lämnar rally-VM - och avtalet med Rally Sweden kan komma att påverkas.

– Vi har ett avtal med svenska rallyt och vi kommer nu att sätta oss ner med rallyorganisationen för att diskutera det här. Sen får vi se vad som kommer ut av det helt enkelt, säger Marcus Thomasfolk, imformationschef på Volkswagen Sverige till P4 Värmland.

Men ni har ett avtal för 2017?

– Ja, vi har ett avtal med svenska rallyt. Men vi får ju diskutera vidare hur vi ska jobba vidare med detta, säger Marcus Thomasfolk.

Väldigt tråkiga nyheter för hela teamet. Vi ska tänka på er och minnas det fantastiska äventyr vi upplevt tillsammans. Tack för dessa år"

Volkswagen kommer alltså från och med nästa år att fokusera på nya teknologier och på privata team. Engagemanget i FIA World Rally Championship upphör därmed efter fyra år då Volkswagen vunnit WRC-titlarna för förare, kartläsare ochkonstruktörer fyra år i rad med Polo R WRC.

– Volkswagen-märket står inför enorma utmaningar. Med kommande expansion av elektrifiering av vårt fordonsprogram måste vi fokusera alla ansträngningar på viktiga framtida teknologier, sade Frank Welsch, styrelsemedlem och ansvarig för teknisk utveckling, inför cirka 200 anställda i Volkswagen Motorsport i Hannover.

Det är så ledsamt för mitt fantastiska team. Vi har haft fyra makalösa år!"

Volkswagens tre team, Sébastien Ogier/Julien Ingrassia, Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila and Andreas Mikkelsen/Anders Jæger, tävlade i 51 olika rallyn, antalet segrar stannade vid 42. 

Ett stort tack till alla mina vänner på Volkswagen. Jag är så ledsen att över att det är över efter denna säsong"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".