Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Idrottsturismen i Värmland kan bli bättre

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 05.30
Per Dalebjer: "Vi måste bli bättre på att paketera Värmland"
(3:32 min)
Per Dalebjer vill att Värmland kan bli bättre som arrangörslän.
1 av 2
Per Dalebjer, ordförande för Värmlands idrottsförbund tycker att Värmland kan bli bättre som arrangörslän. Foto: Malin Björk P4 Värmland Sveriges Radio
Björn Eriksson gästföreläste
2 av 2
Ordförande för riksidrottsförbundet Björn Eriksson inspirationsföreläste för deltagarna på seminariet. Foto: Malin Björk P4 Värmland Sveriges Radio

I framtiden vill Värmlands idrottsförbund att nya och gamla idrottsarrangemang i Värmland ska utvecklas så att de blir en resurs både för föreningen och samhället runt i kring.

Med fokus på idrottsturismen i Värmland samlades igår representanter från flera av de värmländska kommunerna, turismnäringen och föreningslivet hemma hos landshövdingen Kenneth Johansson. Detta för att diskutera och inspireras för att kunna bli bättre på att paketera Värmland vid olika idrottsarrangemang. 

Värmland har redan idag många stora event men hur ska de bli fler och vad behöver kommunerna att göra det var det som diskuterades.

– Vi har en målbild framför oss, den nationella överenskommelsen mellan Riksidrottsförbundet och Visit Sweden. Den andemeningen vill vi plantera ner på regional och kommunal nivå, säger Per Dalebjer som är ordförande i Värmlands idrottsförbund.

Genom att skapa en röd tråd hur man stöttar varandra genom arrangemangen så tror man att regionen kommer att växa. De stora utmaningarna som arrangörerna har är kommunikationen, att det finns eldsjälar och driftiga människor i föreningarna samt att det finns platser att vara på.

– Vi går in i en framtid som kräver att vi måste paketera hela Värmland för besökaren, människor vill ha upplevelser, så den idrottsliga upplevelsen kan kombineras med andra upplevelser, säger Per Dalebjer.

Ordförande för Riksidrottsförbundet i Sverige, Björn Eriksson, var gästinspiratör under gårdagen. Han understryker att det är viktigt att ha en stor arena för fotboll och friidrottsarrangemang men menar även på att det är en kostsam historia.

– Man måste vara lite smart och se att man på kommunalnivå utvecklar sig och ser vad man som kommun vill satsa på, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".