Kommunhuset i Forshaga. Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Forshaga förlikas med försäkringsbolag

Överenskommelsen gäller 16 drabbade villor
1:17 min

De översvämningar som drabbade villaägare i Forshaga sommaren 2014 har nu fått sin juridiska slutpunkt, mer än två år senare. Kommunen har gått med på en förlikning med försäkringsbolaget, trots att man anser sig vara utan skuld.

Det var under en osedvanligt regnig augusti 2014 som flera översvämningar inträffade inom loppet av ett par veckor i bostadsområdet Bokliden i Forshaga.

Ett stort antal villor drabbades, och länstidningarna VF och NWT rapporterade då om boende som vadade i vattenmassor och som tyckte att kommunen borde ha gjort mer för att förebygga problemen.

Villaägarna fick via sina hemförsäkringar reparera vattenskadorna, men frågan var om försäkringsbolagen eller kommunen skulle stå för kostnaden.

Och först nu har Forshaga kommun och försäkringsbolaget Folksam nått en förlikning, som gäller 16 av de drabbade villorna. Kommunen betalar 300 000 kronor, en bråkdel av de kostnader försäkringsbolaget har haft.

Egentligen anser kommunen sig vara utan ansvar, eftersom översvämningarna enligt tekniske chefen Morgan Häggbom inte hade med vatten- och avloppssystemen att göra. De berodde ett otillräckligt dike som inte klarade de stora regnmängderna.

– Men våra jurister rekommenderade ändå att vi skulle gå med på förlikningen. Annars riskerade vi en juridisk process, att Folksam skulle gå till Mark- och miljödomstolen, och det skulle kunna leda till kostnader, säger Morgan Häggbom till P4 Värmland.

Och diket grävdes ut efter översvämningarna, så Morgan Häggbom hoppas att risken för att historien ska upprepa sig är undanröjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".