Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio.
Festivalarrangörerna och RFSU hoppas kunna dra nytta av varandra i arbetet mot festivalövergrepp. Personerna på bilden har inget med sommarens händelser att göra. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio.

Nytt samarbete ska få stopp på festivalövergrepp

RFSU:s kunskap ska ut till arrangörerna
0:52 min

Nu startar en ny satsning mot problemen med sexuella övergrepp på musikfestivaler. Det är RFSU och föreningen Livemusik Sverige, som ska samarbeta för att få bukt med problemen.

Efter sommarens larm om övergrepp på festivaler, inte minst på Putte i Parken i Karlstad, startar nu samarbetet mellan arrangörsföreningen Livemusik Sverige och RFSU. Arbetet är i sin linda, och något konkret program finns inte än, men tanken är att ta fasta på de två aktörernas styrkor.

– RFSU har jättemycket kunskap om det här, och vi har jättemånga plattformar. RFSU kan hjälpa våra medlemmar att bli stärkta i sitt arbete, och vi kan erbjuda plattformarna så att RFSU kan möta publiken, säger Elisabeth Rosenbrand från Livemusik Sverige.

Samarbetet välkomnas av Niclas Lagerstam, arrangör av Putte i Parken, och själv medlem i Livemusik Sverige. Han ser att han som arrangör har ett stort ansvar, där samverkan kan vara ett sätt, men att det också ligger på hela samhället att agera.

– Det här är ju ett samhällsproblem, vi är många som måste ta ansvar när det pågår kränkningar för det händer ju hela tiden, överallt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".