Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Civilminister Ardalan Shekarabi meddelar idag att ombildningen av landets län skjuts på framtiden. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Regeringen: Sammanslagning av länsstyrelser skjuts upp

Ardalan Shekarabi (S): "Vi behöver längre tid på oss"
1:11 min

Den planerade sammanslagningen av landets länsstyrelser blir inte av 2018. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi i dag.

– Jag delar länsstyrelsernas bild. Vi behöver ha längre tid på oss, säger Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen vill dela in Sverige i sex regioner. En statlig utredning har föreslagit att tre av dem bildas de närmaste åren genom en sammanslagning av länsstyrelser och landsting.

Länsstyrelserna skulle slås ihop redan 2018 och landstingen 2019, om riksdagen tar beslut om det. Men nu har civilministern bromsat delen som gäller sammanslagning av länsstyrelser till 2018 eftersom en är en majoritet av remissvaren är negativa till tidsplanen, häpnadsväckande orimligt skriver en länsstyrelse.

– Det är för kort tidsplan, helt enkelt. I princip samtliga remissinstanser som är inne i den processen gör bedömningen att det är för kort tid, säger Ardalan Shekarabi till Ekot.

Och när blir det då?

– Det alternativa förslaget som finns vad gäller landstingen är 1 januari 2019 men vi får återkomma till det efter samtalen med partierna, säger Ardalan Shekarabi.

Civilministern har inlett samtal med riksdagspartierna om den planerade regionreformen. Nästa möte är på måndag i nästa vecka.

Värmlands föreslogs bilda storregion med Västra Götaland. Ett förslag som mer eller mindre delat Värmland åsiktmässigt. Just nu pågår dessutom en namninsamling för att få till en folkomröstning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".