Jan-Erik Andrén, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Jan-Erik Andrén, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Värmland splittrat om lärarnas lönehöjningar

Jan-Erik Andrén: "Det här är tillsvidaresatsningar"
5:06 min

De värmländska kommunerna är splittrade kring om satsningarna på lärarlönelyft och förstelärare ska ge permanenta eller bara tillfälliga lönehöjningar. Filipstad tillhör det fåtal som permanentar höjningarna i båda fallen.

– Den information vi har, är att det här är permanenta satsningar. I den utformning som det är nu är det ju ett bidrag, men det kommer att bakas in i de ersättningar som kommunerna får från staten. Så det här är tillsvidaresatsningar, säger Jan-Erik Andrén, förvaltningschef på Filipstads barn- och utbildningsförvaltning.

Lärarlönelyftet är en statlig satsning på tre miljarder kronor på årsbasis. Satsningen innebär en höjd månadslön på minst 2500 kronor för de lärare som får del av det.

Sedan tidigare finns också förstelärarna, en annan statlig satsning på karriärlärartjänster som innebär att en grupp utvalda lärare får 5000 kronor i höjd månadslön.

Lärarfacken anser att lönehöjningarna ska vara permanenta, och utbildningsministern och miljöpartisten Gustav Fridolin har också slagit fast att satsningen är permanent.

Men många värmländska kommuner har ändå nöjt sig med att ge lärarna tillfälliga lönehöjningar.

Bara fem av länets 16 kommuner har gett permanenta höjningar utifrån lärarlönelyftet, visar P4 Värmlands kartläggning. Det handlar om Arvika, Filipstad, Hammarö, Karlstad och Storfors. Till förstelärarna ger sju kommuner permanenta höjningar.

Och trots att Filipstad inte tillhör Värmlands rikare kommuner så har man där alltså permanentat lönehöjningarna i båda fallen.

– Det handlar inte om rik eller fattig, jag grundar det på informationen, hur pass tillförlitlig är informationen om att det här fortsätter och där har jag god kunskap om att det här kommer att vara en del av de ersättningar som är från staten framöver.

Vilken betydelse tror du att höjningarna har för kvaliteten på skolorna i Filipstad?

– Att ha en god lönenivå lockar bra personal till Filipstad. Sedan är det också ett bevis på ett bra arbete ute i verksamheten. Utifrån det tror jag att det ökar måluppfyllnaden. Men det är ett på sikt-arbete.

Årjäng är en av kommunerna som bara ger tillfälliga höjningar i båda fallen. Detta eftersom man inte vet säkert hur det blir i framtiden, enligt skolchefen May Bjerklund.

– Vi vet inte om det kommer att fördelas även kommande år. I första hand har vi därför gjort det till en visstidsform, säger hon.

FAKTA:
De fem kommuner som ger permanenta lönehöjningar utifrån lärarlönelyftet är Arvika, Filipstad, Hammarö, Karlstad och Eda.
De sju kommuner som ger permanenta lönehöjningar till förstelärarna är Arvika, Filipstad, Hammarö, Kil, Kristinehamn, Storfors och Sunne.
Hur länge de tillfälliga lönehöjningarna för förstelärare gäller i de nio kommuner som har tidsbegränsade förordnanden för förstelärarna varierar från ett till tre år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".