En narkoman fyller en spruta. Foto: Sara Johannesen/TT.
1 av 2
Att dela en spruta är det vanligaste sättet att bli smittad av Hepatit C. Foto: Sara Johannesen/TT.
Ingemar Hallén. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Smittskyddsläkare Ingemar Hallén. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

"Fler borde få hepatit C-behandling"

Susanne Borén Andersson: "Behandling åt alla anser vi"
1:23 min

Nästan 1 400 personer i Värmland bär på det smittsamma och dödliga hepatit C-viruset, ett virus som skulle kunna utrotas om det inte var en kostnadsfråga.

Hepatit C skulle kunna elimineras, men då behandlingen är så dyr får bara de allra sjukaste patienterna behandlingen.

– I den bästa av världar så har vi ju resurser till allting, så är det ju. Men eftersom det är så många som har den här smittan, bär på viruset och behandlingen är så väldigt, väldigt dyr så får man alltid väga saker mot varandra. Det finns ju många andra som har ett trängande behov. Men planen och målsättningen finns där, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Hepatit C är en leverinflammation och orsakas av ett virus, som framför allt sprids genom blod. Det vanligaste sättet att få infektionen är genom att man delar injektionsspruta med en smittad person.

Genom nya innovativa läkemedel kan en patient med hepatit C bli frisk på åtta till tolv veckor men behandlingen är dyr och att utrota viruset tar därför tid.

Suzanne Borén Andersson som är ordförande för Riksföreningen hepatit C tycker att alla borde få behandling:

– Nu börjar det bli dags för en långsiktigt strategi, behandling till alla anser vi. Ska man få ordning på smittspridningen kan man inte låta folk vara sjuka så länge som de varit, för vissa som har det blir inte allvarligt skadade i levern och då kan man ju få gå hela livet utan behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".