Landshövding Kenneth Johansson intervjuas av reporter Lisa Linder Lindberg. Foto: Joel Segerdahl / Sveriges Radio.
Joel Segerdahl/Sveriges Radio. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Landshövdingen: Bra att sammanslagning bromsas

"Civilministern har lyssnat på oss och det tycker jag var bra"
2:11 min

Landshövding Kenneth Johansson tycker det är bra att regeringen i dag berättat att man backar från förslaget att slå samman länsstyrelser redan 2018.

– Det som jag tolkar är att civilministern har lyssnat på oss landshövdingar och andra som säger att det är inte realistiskt att genomföra en myndighetsreform på ett år. Det tar betydligt längre tid om man vill ha kvalité, säger Kenneth Johansson. 

Regeringen vill dela in Sverige i sex regioner. En statlig utredning har föreslagit att tre av dem bildas de närmaste åren genom en sammanslagning av länsstyrelser och landsting. Länsstyrelserna skulle slås ihop redan 2018 och landstingen 2019.

Det var civilminister Ardalan Shekarabi (S) som i dag gav beskedet att regeringen inte kommer gå vidare med förslaget att slå samman länsstyrelser redan nästa år.

– Det tycker jag är bra att man har lyssna på för att ha en väl fungerande länsstyrelse är oerhört angeläget. Vi har så mycket viktig verksamhet som rör både enskilda och företagare. Så att jag tar det som ett tecken att man har lyssnat på de varningar vi har gett, säger Kenneth Johansson.

Hur tror du att den statliga indelningskommitén kunde komma med det här förslaget om alla länsstyrelser i Sverige har sagt att det inte går?

– Den frågan ställer jag mig också. Jag tycker det var icke-genomtänkt. Nu återstår det att se vad riksdag och regering säger i själva huvudfrågan. Hur många län och om det ska ske sammanläggningar, för har också betydelse för hur fortsättningen blir, säger Kenneth Johansson.

Om man skulle slå ihop länsstyrelserna till större enheterna vad är realistiskt, hur lång tid skulle man behöva på sig för en sådan reform?

– Ja erfarenheter från tidigare är ju att det tar ett par år. Till exempel Västra Götalands arbete med att lägga samman, det tog ett par år. Det är så mycket verksamhet och vi måste ju se till, om det nu blir en sammanläggning, att vi får en verksamhet i Värmland som har bredd så vi kan ge den service som vi vill ge, säger Kenneth Johansson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".