Ljuslyktor vid en kyrkogård. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kyrkan belyser sorgen under allhelgonahelgen

"Att så många människor går till sina gravar visar att det finns ett behov"
5:34 min

Svenskarna hinner inte med sorgen i vardagen, visar en undersökning som Svenska kyrkan låtit göra. Samtidigt vallfärdar tusentals till kyrkogårdar under allhelgonahelgen för att minnas sina döda. På Ruds kyrkogård i Karlstad kommer nu kyrkan möta upp på ett nytt sätt.

Att tända ljus på kyrkogården på allhelgona är en folklig tradition som vuxit snabbt. Ungefär hälften av alla svenskar besöker numera en kyrkogård under helgen. På flera kyrkogårdar runt om i Värmland finns personal från Svenska kyrkan där för att möta upp människor i sorg. Men på en av Sveriges största kyrkogårdar på Rud i Karlstad, dit tusentals människor vallfärdar, har kyrkan lyst med sin frånvaro - fram till i år.

- Vi har märkt att det ökat så mycket de senaste åren och nu var det verkligen dags, säger Marie Lundström som är kommunikatör på Karlstads pastorat.

Fredag och lördag kommer det bland annat vara öppet i kapellen där man kan prata med en präst eller diakon, fika eller bara sitta en stund. Kyrkogårdens personal ska hjälpa till med att hitta gravar. För barn arrangeras pyssel under lördagen och det finns också en ungdomsbuss på plats med fika. 

En av de präster som ska fånga upp människor i sorg är Eva-Lott Isaksson, som tidigare jobbade som sjuksköterska på sjukhusets avdelning Gläntan för vård i livets slutskede. Hon anser att vi svenskar är dåliga på att handskas med sorg.

Vi måste våga prata om döden och det som är svårt och inte tänka att nu ska jag bita ihop och bära ensam. Det händer nåt när vi vågar prata om det som är svårt. Det som är mörkt blir mindre mörkt"

En undersökning som Fonus gjort visar att tre av tio svenskar aldrig talar om döden - oftast på grund av ovana. Men åtta av tio saknar någon söm dött, och Svenska kyrkans undersökning visar att 38 procent vill göra mer för att hedra minnet av sina saknade. Bland ungdomar mellan 18-29 år var det främsta skälet att inte göra det en rädsla för sina egna - eller andras - känslor.

- Det jag har märkt i mitt yrke är att många vill skydda sina barn. Men blir man inte inbjuden i livets olika skeenden och får lära sig hantera dem, då får man inte så bra beredskap, säger Eva-Lott Isaksson.

Hon tror att allhelgonahelgen är en bra ventil för svenskar att se döden i vitögat.

- Att så många människor samlas och går till sina gravar för att minnas och hedra de som inte längre finns visar att det finns ett behov att ta med det här i livet, och att se våra liv i ett större sammanhang, säger Eva-Lott Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".