Anders Dahlén, kommunchef i Kristinehamn, och Lars Serander, polisen i Kristinehamn. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Anders Dahlén, kommunchef i Kristinehamn, och Lars Serenander, polisen i Kristinehamn. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Lugnare kvällar i Kristinehamn

Polisen: "En otrolig förändring"
4:49 min

För några veckor sedan berättade vi om hur ett ungdomsgäng spred hätsk stämning och kastade sten mot polisen i Kristinehamns centrum. Nu är det betydligt lugnare.

Det var ett ungdomsgäng bestående av runt 40-ungdomar som hängde i stan och spred en del oro. Det hela kulminerade när polisen utsattes för stenkastning.

Nu är det lugnare kvällar och nätter på Kristinehamns gator. Nyckeln till det: samarbete.

Kommunens socialtjänst, nattvandrare föreningsliv och polisen har avstämningsmöten varje vecka. Samtidigt har föräldrarna tagit ett stort ansvar.

– De flesta av ungdomarna har föräldrar som finns i närheten. Når man föräldrarna och föräldrarna orkar prata med sina barn, då har vi vunnit mycket, för då minskar den här gruppen väsentligt, säger Lars Dahlén, kommunchef i Kristinehamn.

Polisen har kartlagt ett 40-tal ungdomar. 10-15 av dem utgjorde kärnan i gruppen, och det är personer med olika bakgrund.

– Det är svenskar, nyanlända ungdomar och ensamkommande barn. Och så en svans runt dem med unga tjejer, säger Lars Serenander, lokalpolisområdeschef i Kristinehamn.

Från att ha varit infekterat och stundtals hotfullt, har polisen och ungdomarna idag en bra dialog.

– När man lär känna polisen och kan dem vid namn, så bryter man anonymiteten. Idag förstår ungdomarna. Vi märker nästan tendens att nu när det är lugnare så är det de som söker upp oss och vill prata. Så jag vill påstå att det skett en otrolig förändring sista tiden här, säger Lars Serenander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".