Deppiga Mallbackenspelare vandrar av en fotbollsplan. Foto: Emil Langwald/TT.
Deppiga Mallbackenspelare vandrar av planen efter slutsignalen. Foto: Emil Langvad/TT.
Rosengård-Mallbacken 7-0

Mallbacken föll tungt och ramlade ur allsvenskan

David Uvenclir "Vi vann inte de rätta matcherna helt enkelt"
2:46 min

Mallbacken hade inte en chans när man desperat försökte rädda det allsvenska kontraktet i den sista omgången utan föll tungt mot Rosengård som vann med 7-0.

Tabellen och statistiken talar sitt tydliga språk och med den föga imponerande målskillnaden 19-57, mindre än ett mål i snitt framåt per match och nästan tre mål bakåt varje match i snitt varav 0-13 på de två sista matcherna mot Linköping (0-6) och Rosengård (0-7) blir det till att börja om i elitettan nästa säsong för Mallbacken.

Tränaren David Uvenclir var givetvis besviken.

--Rosengård är tvåa i serien och spelar i Champions League nästa vecka. Vi räcker inte till men det är inte här och nu vi förlorar den allsvenska statusen utan vi förlorar fel matcher helt enkelt.

Umeå, det gamla storlaget som vann SM-guld inte mindre än sju gånger mellan åren 2000 och 2008 följer Mallbacken ur damallsvenskan efter att bara fått 1-1 borta mot Kristianstad. Ett mål till där för Umeå hade räckt för att säkra kontraktet.

Summa summarum blev det en mörk fotbollslördag för värmländsk damfotboll då även QBIK ramlade ur sin serie, elitettan.

Sportchefen i Mallbacken Stefan Johansson har en hel del att jobba med den närmaste tiden då just nu bara fyra spelare står under kontrakt nästa säsong. Backklippan Sarah Bergman är med största sannolikhet förlorad och har en del allsvenska erbjudanden att tänka på och vill spela i högsta serien och inte i elitettan.

Förhoppningsvis lyckas han knyta upp en del av truppen, inte minst "evighetsmaskinen" och tillika lagkaptenen Frida Broström som betyder mycket för både laget och föreningen och några till av spelarna med stort Mallbackenhjärta som exempelvis Terese Stolpe och en handfull spelare till.

Trots degraderingen återstår nu läktarbygget för 800 sittande på Strandvallen som måste till med Fotbollförbundets oekonomiska regelverk för småklubbarna, kanske mer "regelvärk" än något annat. Dessutom ska planen ha värmeslingor 2018 för att de ska ha uppfyllt förbundets krav. Lite som Stefan Johansson uttryckte sig, "först då kanske vi kan tänka på fotboll till 100%".

Mer om Sporten P4 Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".