Erik van Ooijen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Erik van Ooijen, gästforskare i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

"Dödsporr" blottar kulturens syn på våld

Erik van Ooijen: Det ligger styckade kroppar i köttdisken
0:55 min

Erik van Ooijen är gästforskare på Karlstads universitet. Nu har han skrivit boken med den makabra titeln "Dödsporr".

– Våld är något som genomsyrar vårt samhälle, också vår vardag. Det ingår i en rad hierarkiska maktrelationer som ofta bygger på olika typer av våld, säger Erik van Ooijen och fortsätter:

– När man handlar mat till exempel. Vad ligger i köttdisken? Är det styckade kroppar? Vem är det som har producerat kläderna vi bär på oss och under vilka förhållanden? Våldet är med oss osynligt hela tiden?

Men vad menar du med "styckade kroppar i kyldisken"?

– Äter man kött så är dödligt våld en ofrånkomlig del av framställningen i produktionen.

Våldsskildringar förekommer i film, litteratur, pornografi, musik och tv-spel och det handlar om våld mot både människor och djur, och det förekommer både verkligt och spelat våld.

Erik van Ooijen menar att vi riktar vår upprördhet över olika skildringar på olika vis. Det tydligaste exemplet på det är skildringar av övergrepp i litteraturen.

- Vladimir Nabokovs "Lolita" anses vara ett litterärt mästerverk som är intellektuellt stimulerande och har ett vackert språk - men den handlar om fruktansvärda saker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".