Bilar på Classic Car Week 2016.
Många bilägare upprördes över böter och förelägganden som delades ut på sommarens bilträffar.Bilarna på bilden har ingen direkt anknytning till artikeln. Foto: Madeleine Drake/Sveriges Radio

Polisens besiktningsman anklagas för omfattande fel

Polischef: "Har fått andra arbetsuppgifter"
1:59 min

En värmländsk bilkontrollant, anställd av polisen, utreds nu internt för tjänstefel och urkundsförfalskning. Anmälan kommer efter anklagelser om ett stort antal felaktiga förelägganden under en bilfestival i Dalarna.

Det var i förra veckan som polisen gjorde en anmälan mot en civilanställd besiktningsman. Enligt tidningen Dala-Demokraten har den anställde skrivit ut ett stort antal förelägganden som varit felaktiga och även ändrat på flera blanketter i efterhand.

Lena Friberg är chef över trafikpolisen i polisens Region Berglagen, där både Värmland och Dalarna ingår.

- När det kommer till polisens kännedom att något kan ha gått fel så upprättar vi en anmälan så att det får utredas, säger Lena Friberg.

Jobbar personen som utreds på som vanligt under utredningen?

- Tills vi vet om det finns brister i rutiner eller kompetensproblem så har personen andra arbetsuppgifter. Några andra arbetsrättsliga åtgärder har inte vidtagits, säger Lena Friberg.

Polisen har också vänt sig till sitt utvecklingscentrum för trafikfrågor för att se över trafikpolisens och bilprovningens bedömningar.

- Det är för att se om det finns något som skapar tveksamheter eller otydligheter, säger Lena Friberg.

Det var på bilträffar i Dalarna i somras som den värmländske besiktningsmannen var på plats i tjänsten. Ett stort antal böter och förelägganden skrevs av besiktningsmannen och hans kollegor, vilket retade upp bilägarna rejält.

Bosse Hårdén från Borlänge började titta på de böter och förelägganden som skrevs ut. Enligt Dala-Demokraten fann han stora brister - särskilt i de ärenden där den värmländske besiktningsmannen medverkat.

– Jag gör det här för att rätt ska vara rätt. Jag är inte ute efter att varje bot ska avskrivas. Många gånger är de helt rätt samtidigt som man hittat på fel och brister. Men, man har gjort godtyckliga bedömningar och sysslat med urkundsförfalskningar, säger Bosse Hårdén till Dala-demokraten.

Nyheter P4 Värmland
p4varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".