Torbjörn Arenander, Säffle. Malin Björk/Sveriges Radio.
Torbjörn Arenande vann 10 miljoner på spel. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Torbjörn om livet efter storvinsten

Torbjörn Arenander: Tog ett tag innan jag var normal igen
3:19 min

Drömmen för alla som på något ägnar sig åt spel & dobbel är förmodligen att vinna de stora pengar. I somras blev drömmen verklighet för Årjängsbon Torbjörn Arenander.

Den som ägnar en stor del av sin tid åt spel och dobbel drömmer förmodligen om den där s t o r a vinsten. Den som gör att man blir ekonomiskt oberoende och/eller klarar av att köpa precis det man vill.

I augusti blev drömmen sann för Torbjörn Arenander i Årjäng:

– Jag fick grand slam på V64:an i Årjäng och vann 10 miljoner.

Tiden efter vinsten var en omtumlande tid.

Jag förstod inte riktigt vad som hände. Allt bara snurrade. Det tog ett par veckor innan jag kom tillbaka och var normal igen"

Nu har det gått ett par månader och allt har lagt sig något så när rent känslomässigt. Den euforiska känslan är borta. Nu handlar det mer om att han känner en tryggheten i sitt liv.

– Vi var och tittade på ett hus innan jag vann pengarna. Det har vi köpt. Nåt annat har vi inte köpt. Vi har inte rest heller.

Du ägnade mycket tid åt trav före vinsten. Spelar du lika mycket nu?

– Jag är så travinstresserad så jag spelar ju lite ändå. Men jag följer det inte lika intensivt idag. Då satt jag uppkopplad varje dag och tittade på lopp. Förr lade jag ner 20-25 timmar per vecka, nu är det 5-6 timmar i veckan, säger Torbjörn Arenander.

Är du inte rädd för att spela bort dina pengar?

– Nej, det hoppas jag inte. Jag har en plan. Vi ska ha det gott när jag går i pension.

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar spelberoendet i Sverige. Framförallt unga killar är utsatta. Vad tänker du om det?

– Jag tänker inte så mycket på det för jag vet inte vad det innebär att måste spela. Jag spelar bara på trav och någon gång per år på stryktipset.

Torbjörn Arenander säger att han inte sett någon i sin närhet som blivit spelberoende men han inser att det nog inte är så roligt för den som drabbas. Hur man ska komma tillrätta problemet har han inga åsikter om heller.

– Jag vet inte hur man ska få stopp på det. Jag vet heller inte hur utbrett det är. Jag har inget svar på den frågan, säger Torbjörn Arenander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".