Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medieutredningen - Högman (S) ska ena riksdagspartierna

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 14.59
Berit Högman (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Berit Högman (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

I dag lämnade Medieutredningen över sitt slutbetänkande till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Nu ska det ut på remiss och Berit Högman (S) ska fixa en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen.

De vita fläckarna på mediekartan riskerar att bli fler och större, enligt medieutredningen. Flera nya aktörer föreslås kunna få presstöd, bland annat digitala- och gratismedier.

Ramen i mediestödet utökas med 165 miljoner kronor till år 2020, då det uppgår till 732,1 miljoner kronor.

Det nya mediestödet föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. I det kan såväl digitala medier som gratismedier komma ifråga liksom nyhets- och bildbyråer.

– Fler släpps in i systemet. Samtidigt ökar kraven. Vi hoppas på extra stimulans och att de vita fläckarna täcks, säger utredaren Anette Novak.

Följande ingår bland annat i Novaks förslag till nytt mediestöd:

  • Betald upplaga ska inte längre vara stödbas.
  • Ansvarig utgivare ska krävas.
  • Extra stöd ska ges för underbevakade områden samt för förbättrad tillgänglighet.
  • Dessutom ska nystartade medier samt medier för det samiska folket och de nationella minoriteterna får lägre tröskelvillkor.
  • Oberoendet från staten ska öka. 

Karlstadspolitikern Berit Högman (S) har fått i uppdrag av kulturministern att leda samtal med företrädare för riksdagspartierna om utredningens innehåll. Samtalen ska ske parallellt med remissrundan.

- Syftet är att uppnå så bred enighet som det någonsin går omkring framtiden. Att vara överens om vad som är möjligt och vad som är önskvärt. Det handlar om att bereda väg för att få en bra hantering och tidsmässigt bra hantering av hela mediafrågan, säger Berit Högman till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".