Erik Hjort. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Erik Hjort, Sveriges kanske bästa amatörkonstnär. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Erik Hjort vill bli bästa amatören i landet

Erik Hjort: Jag gillar inte tävlingar
0:51 min

Snart börjar SVT:s serie Konstnärsdrömmen där tio talanger tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Karlstadsbon Erik Hjort är en av deltagarna.

– Det här är ett spännande experiment. Frågan är om det går att tävla i detta. Jag tycker inte det men jag undrar - va bliiir dä? säger Erik Hjort som ska tävla i SVT:s nya tävling.

Reglerna för uttagningen var enkla - de sökande fick inte vara etablerade eller ha någon utbildning från Konstfack eller liknande, men de ska brinna för konsten. För den lycklige vinnaren väntar sedan en egen utställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Det var dock inte nödvändigtvis de bästa konstnärerna som valdes ut bland de tusentals sökande. I stället har man försökt hitta en bra balans mellan olika typer av människor - män och kvinnor med olika åldrar och bakgrund.

– Jag är extremt formbar, samtidigt som jag redan hittat mitt sätt att uttrycka mig. Jag kan inte bryta mot något eftersom jag inte vet vad som är rätt eller fel. Min karaktär är ganska tydlig och det tycker jag är jäkligt härligt, säger Erik Hjort, möjligen Sveriges bästa amatörkonstnär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".