KBAB, skylt på fastighet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
KBAB gick över 100 miljoner plus förra året. Foto: Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

KBAB ett av få bostadsbolag som ökar vinsten

KBAB:s Karin Skarman: Vi har låga driftskostnader
0:54 min

Enligt tidning Hem & Hyra så försämrade två av tre kommunala bostadsbolag i Värmland sitt resultat förra året. Det gäller inte Karlstads bostadsaktiebolag som gjorde en vinst på över 100 miljoner.

Två av tre kommunala bostadsbolag i Värmland försämrade sina resultat förra året. Den totala vinsten minskade med 52 miljoner kronor. Störst resultatförsämring hade Hammaröbostäder, skriver Hem & Hyra.

Men Karlstads bostadsaktiebolag, KBAB, fortsätter vara rena vinstmaskinen. Bolaget redovisar en vinst med rekordhöga 108,5 miljoner efter finansnetto. Från den tog kommunen koncernbidrag med 81,7 miljoner.

– Det beror på att vi har allt uthyrt, vi har en effektiv förvaltning och vi har under lång tid arbetat med energieffektivisering. Vi har låga driftskostander, säger KBAB:s vid Karin Skarman.

Kommer något av vinsten att komma hyresgästerna tillgodo?

– Ja, det kommer dem tillgodo att vi bygger ett solit bolag. Vi ingår ju i en kommunkoncern där kommunen valt att organisera sig i bolagsform. Våra vinster fördelas av våra ägare och på så sätt kommer det ju Karlstadsborna tillgodo. Hyresgästerna får ju också ett starkt bostadsbolag som kan ta sig an framtidens utmaningar, säger Karin Skarman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".