Vänern. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Vänern sedd från Bonäsudden på Hammarö. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Avloppsvatten hotar Vänerns dricksvatten

Vänerns Vattenvårdsförbund: Det är allvarligt
1:20 min

Det finns risk för att avloppsvatten kan läcka ut i Vänern och förstöra dricksvattnet för 800 000 människor, enligt en riskanalys från Sweco.

Konsultbolaget Swecos riskanalys för Vänerdricksvattnet visar att det förändrade klimatet med stora regnmängder kan svämma över reningsverk vid 200 platser runt Vänern.

– De utgör en risk för dricksvattenkvalitén. Svämmar de över går det orenat avloppsvatten rätt ut i Vänern, säger Sara Peilot som är verksamhetsledare på Vänerns vattenvårdsförbund.

Vattenvårdsförbundet anser att kommunerna måste ta tag i det här problemet.

– Vid ett kraftigt skyfall svämmar reningsverken över genom deras bräddavlopp, säger Sara Peilot.

De möjligheter som finns är att arbeta med att få bort vatten som inte ska belasta reningsverket. Det kan vara att dagvatten behöver separeras bort eller ledningar är otäta så det läcker in.

En annan möjlighet är att öka reningsverkets kapacitet eller helt enkelt införa ett steg med rening för vattnet som svämmar över. Men det kommer att kosta mycket pengar för kommunerna.

– Nu ser man att det är ett problem. Det är ju inte bara på en plats utan runt hela Vänern. Alla reningsverk har ju ett bräddutlopp, säger Sara Peilot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".