Berit Högman. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Berit Högman ska hitta blocköverskridande överenskommelser om framtidens medier i Sverige. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Berit Högman ska skapa framtidens medielandskap

Berit Högman om sitt uppdrag: "Viktigt, spännande och ganska svårt."
2:37 min

Värmländska riksdagsledamoten Berit Högman har nu ett digert uppdrag framför sig. Hon ska göra medieutredningens förslag till praktisk politik, genom blocköverskridande samtal.

Igår presenterades den medieutredning som regeringen beställt. De stora nyheterna i den är ett förslag om att förändra presstödet i grunden, och ett nytt public servicebolag som ska göra lokaljournalistik för de delar av landet som idag ligger i medieskugga.

– Vi ser att alla medier har lämnat vissa områden, att var åttonde kommun saknar mediebevakning. Det är absolut inte bra för vare sig kvalitetsjournalistik eller demokratin.

Berit Högman tycker uppdraget är viktigt, spännande och ganska svårt.

– Därför att det är nya stigar som ska trampas, säger Berit Högman. Vi måste och vill ta oss an framtiden. Det handlar också om att se medborgarnas rätt till nyhetsförmedling över hela landet som ett viktigt mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".