patologen chef cecilia Rolandsson cellprov värmland
"Vi jobbar nu inom landstinget med att försöka jämna till inflödet av cellprover så att inte det här ska hända igen" säger chefen för patologen Cecilia Rolandsson Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Försenade cellprov har betats av

Svarstiden är nere på det normala igen
0:39 min

De kraftiga förseningarna för svar på gynekologiska cellprov är över.
- Det gick snabbare att beta av än förväntat, säger Cecilia Rolandsson, chef för patologen.

För ett par månader sedan berättade P4 Värmland om att flera tusen värmländska kvinnor tvingades vänta i upp till tre månader för att få svar på sitt gynekoloigska cellprov.

Men sedan ett par veckor tillbaka så är patologen på Centralsjukhuset i fas.
- Svarstiden är nere på det normala igen - runt 20 dagar, säger chefen för patologen Cecilia Rolandsson.

Anledningen till den kraftiga fördröjningen av provsvar var att patologen fick in så många cellprov på en gång från barnmorskemottagningarna att arbetspucklar uppstod.

Innan problemet är löst så flaggar patologchefen för att det återigen kan bli en puckel med förseningar innan jul eftersom man har en ny puckel på gång.

- Det ojämna inflödet är något vi inom landstinget nu ser över. Vi har haft flera möten och allmänmedicin och barnmorskemottagningarna tittar nu på hur vi ska få ett helhetsgrepp så att det inte händer igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".