Centralsjukhuset. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Patienter kritiska mot kvinnokliniken

Margareta Lood: Ingen ska känna sig orolig
0:39 min

Kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad får låga betyg i en nationell patientenkät som organisationen Sveriges Kommuner och Landsting står bakom.

– I mätningen ligger vi bland det tio sämsta i landet när det gäller gynekologisk specialistmottagning. Det är tråkigt, säger klinikchefen Margareta Lood till P4 Värmland.

Det låga betyget går igen på alla mätpunkter i patientenkäten, bland annat gäller det tillgänglighet, delaktighet och information. Kvinnokliniken hamnar under både det nationella snittet och snittet för Centralsjukhusets andra kliniker.

Ett exempel är betyget på respekt och bemötande på den gynekologiska öppenvårdsmottagningen, som hamnar betydligt lägre än snittet. 78 procent har varit nöjda med bemötandet, att jämföra med 90 procent positiva för sjukhuset som helhet. Även betyget för delaktighet och involvering är mycket lägre än snittet, 69 procent ger positiva svar.

Ska man vara orolig när man besöker er?

– Det tycker jag inte att man ska vara. Jag tycker det är viktigt att värmlänningar känner att om man har akuta symptom eller symptom som talar för att man har en elakartad sjukdom blir man alltid omhändertagen inom en till två veckor, säger Margatea Lood.

Bäst betyg från patienterna får punkten kontinuitet och koordinering. Där får kvinnokliniken 80 procent positiva svar, snittet för sjukhuset är 86 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".