Kvinna vid bassäng i sjöjungruben.
1 av 2
Instruktören Emma Wennberg vid bassängen på Sundstabadet i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Två barn som är klädda i sjöjungfru-ben.
2 av 2
Karlstadbarnen Alva och Kasper vet hur man simmar med en stjärtfena på sig. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Emma lär barn simma som en sjöjungfru

Emma Wennberg: "Det här är en stor trend i Europa"
2:02 min

Nu startar Sundstabadet i Karlstad - som en av de första anläggningarna i Sverige - kurser i att simma som en sjöjungfru.

– Vi har sett i sommar att barn har köpt in stjärtfenor men inte har gått någon riktig kurs i det. Då kollade vi upp lite och ville utbilda oss för att kunna dra i gång en sjöjungfruskola. Det är en trend runt om i Europa och vi hoppas att fler upptäcker glädjen med att simma som en sjöjungfru, säger instruktören Emma Wennberg.

Det kallas för mermaiding och har de senaste åren blivit en stor trend i framförallt USA, Asien och de södra delarna av Europa. Sundstabadets sjöjungfruskola vänder sig till barn från åtta år med god simkunnighet och vattenvana. Under kursens gång får barnen lära sig att dyka, simma och röra sig under vattenytan med en stjärtfena. Två av de som testat på mermaiding är karlstadsbarnen Alva och Kasper.

– Det är kul! Det går lätt att lära sig, jag lärde mig första gången. Det svåraste är röra benen på rätt sätt, säger Alva.

– När man är nybörjare skall man helst försöka vara över vattenytan, men det kanske inte går så bra, så då skall man helst bara försöka ha det roligt, säger Kasper från Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".