Berit Högman. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Berit Högman talade i Kil på 1 maj. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Valet i USA

Berit Högman (S): En protest mot en elit

Berit Högman (S): Man misstror etablissemanget
1:06 min

Donald Trumps valsseger visar att det amerikanska folket är missnöjt med det politiska styret. Den analysen gör värmländska riksdagsledamoten Berit Högman (S) och drar paralleller till Brexit.

Vad tycker Du om resultatet? Kommentera eller följ vår tråd på Facebook.

– Det är mycket en protest mot en politisk elit. Det är ju sorgligt att ett val kan ha två kandidater där egentligen ingen är omtyckt av människorna, säger Berit Högman, socialdemokrat på Värmlandsbänken i riksdagen.

Hon menar att kandidaterna har varit ifrågasatta på många sätt.

– Man misstror etablissemanget och sådana krafter kan man ju se på andra håll. Jag tycker Brexit-omröstningen ar ett sådant tecken. Det är en röresle som det finns anledning att ta på allvar, säger Högman (S).

Ja, vad lär ni er som riksdagsledamöter av det här då?

– Det handlar om att människor ska känna att det här samhället är till för mig, att jobben är viktiga, att demokratin är viktig. Det handlar om tillhörigheten i samhällsbygget, det är liksom A och O för att ha tillit för politiska system, säger Berit Högman (S) till P4 Värmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".