Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstads kommun kräver föräldrar på två miljoner

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 06.30
"900 kommer att få betala en restavgift"
(1:13 min)
Anders Lundberg, barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Enligt Anders Lundberg ska den extra pengarna gå tillbaka till barnverksamheterna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

1,9 miljoner kronor. Så mycket tror Karlstads kommun att man kommer att få in i extra avgifter från föräldrar som betalat för lite för barnomsorgen under 2014.

Nu är kontrollen av hushållens inkomster klar och räkningarna utskickade, berättar Anders Lundberg, som är utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

– Av totalt 5000 brukare så är det ungefär 900 som kommer att få betala en restavgift.

Varje år får de som har kommunal barnomsorg uppge hur mycket de tror att de kommer tjäna under året, och tidigare har kommunen bara gjort stickkontroller. Men från och med i år kommer kommunen att göra årliga kontroller av samtliga hushåll som har kommunal barnomsorg och jämföra med uppgifter från Skatteverket.

– Det handlar om att ha koll på inkomsterna. Att det är rätt inkomst inlagd och att det är hushållets samlade inkomst som är grunden. Det är också viktigt att ändra om det sker förändringar under året, säger Anders Lundberg.

Sådana förändringar skulle kunna gälla exempelvis löneförhöjning, eller om man separerar eller flyttar ihop med någon. Pengarna som kommer in ska gå direkt tillbaka till barnen, säger Anders Lundberg.

– Vi har ett resursfördelningssystem, som gör att det går ut en viss peng per barn, och de här pengarna går in i det resursfördelningssystemet. Fördelat på de 5000 barnen vi har totalt, så blir det ju ingen stor summa, men däremot så är det ju ett välkommet tillskott.

Kommunens kontroller sker med två års förskjutning, eftersom de bygger på uppgifter från Skatteverket. I januari nästa år påbörjas alltså kontrollerna av inkomsterna för 2015. Den som vill korrigera uppgifterna om hushållets inkomster för att få en korrekt nivå på förskoleavgiften, kan göra det på kommunens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".