Henrik Byström med döttrarna Hanna och Ella och mamma Annica. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Henrik Byström med döttrarna Hanna och Ella och mamma Annica. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Hanna & Ella räddade livet på pappa

Hanna: Pappa kunde inte komma upp själv
5:10 min

Den 10 september föll Henrik Byström i Kil ihop i sitt sovrum efter att ha fått en stroke. När barnen Hanna och Ella upptäckte honom ringde de 112 och räddade förmodligen sin pappas liv.

– Pappa föll ned i golvet och han kunde inte komma upp själv. Vi låg i soffan och hörde en smäll. Då gick jag och tittade om pappa låg kvar i sängen eller om det var något som ramlade ner, berättar Hanna, 9 år.

Det var pappa som Hanna och Ella, 7 år, hittade på golvet. Efter att ha ringt mamma Annica hjälpte de pappa upp på benen.

Hur mådde han då?

– När han ramlade första gången sa han bara att det går bra. Sen (efter att ha trillat en andra gång) behövde han gå på toaletten och då såg jag att hans fot skakade, berättar Hanna

Sen ringde ni till 112, hur kändes det?

– Bra, men läskigt. De sa att de skulle komma alldeles strax och att vi skulle vara lugna.

Nu har ni uppmärksammats av landstinget för er insats. Vad tänker ni själva om det ni gjorde?

– Det känns bra, säger Hanna.

Att ringa 112 var en självklarhet för det har de två lärt sig av mamma och sett på tv.

Detta var andra gången som Henrik Byström fick en stroke. Han sitter med och lyssnar på sina döttrar när de berättar om händelsen.

– Det är en otrolig känsla.

Mamma Annica Byström tycker det är anmärkningsvärt att döttrarna lyckades göra det som de gjorde:

– När jag också skulle ringa till 112 blev jag väldigt rädd. Jag blev osäker på hur jag skulle få upp tangentlåset på mobiltelefonen till och med. Att de här två tjejerna lyckades göra detta helt själv är otroligt.

Nu har det gått två månader sedan händelsen. Och för Henrik börjar vardag bli mer dräglig.

– Det är skapligt. Huvudvärken försvinner alltmer, men det är på kvällen det kommer. Men det dunkar inte lika mycket längre, säger Henrik Byström.

Insatsen av barnen Hanna och Ella var så viktig och avgörande för Henrik Byströms liv att landstinget idag ville uppmärksamma de två unga hjältarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".