Donald Trump
Donald Trump under sitt segertal. Foto: Evan Vucci

Börsen orolig efter Trumpvinst

Görel Kronstrand: Just idag är det dumt att göra något förhastat
0:57 min

Osäkerhet och oro präglar ekonomin runtom i världen sedan Donald Trump tagit hem presidentvalet i USA.

Konsekvenserna visade sig snabbt på börserna världen över, och även Sverige påverkas, Görel Kronstrand är privatmarknadschef på Handelsbanken i Karlstad:

– Det var väl ingen som hade förväntat sig att Donald Trump skulle vinna valet, så det blev en liten chock. Därmed blir det nog lite oroligt ett tag, men vi vet ju inte så mycket idag.

Stockholmsbörsen föll tre procent direkt när den öppnade i morse, men den nedgången mattades snabbt av och vid 15-tiden hade OMXS-index stabiliserats vid en nedgång på en procent. Det är ungefär i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. Tokyobörsen däremot föll med över fem procent vid stängning.

Donald Trumps oväntade seger resulterar i kraftig oro på finansmarknaderna så också för oss värmlänningar.

– Jag tycker att man ska fundera på när behöver jag ha pengarna och inte göra något förhastat utan att prata med sin bank. Skulle man ha gjort någonting, kanske man skulle ha gjort det innan valet om man hade velat trygga upp pengarna. Just idag är det dumt att göra något förhastat om man inte vet vad man ska ha pengarna till och när, säger Görel Kronstrand.

Men raset som många bedömare hade befarat på förhand uteblev.

Trots det här är många marknadsaktörer nervösa, men det verkar som att Trumps ödmjuka segertal lugnade finansmarknaderna något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".