Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmländska extremister demonstrerar i Stockholm

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 05.58
Peter Sundin: "Det är en uttalad rasistisk manifestation"
(1:07 min)
Nordiska motståndsrörelsen
Under majdemonstrationen i Borlänge var inte uppslutningen hos Nordiska motståndsrörelsen så stor. På lördag i Stockholm hoppas man på 800 aktivister. Foto: Veronika Karlsson.

Under lördagen när Nordiska motståndsrörelsen har demonstration i Stockholm kommer ett tjugotal värmländska extremister att åka dit - både från vänster- och högersidan.

Uppgifterna kommer från Brottsförebyggande Centrum i Värmland och handläggare Peter Sundin.

- Man anordnar nu gemensamma resor till Stockholm. Det kan röra sig om ett 15-20-tal från Värmland som kommer resa dit.

Han beskriver Nordiska motståndsrörelsen som Sveriges mest aggressiva nazistorganisation. På flygbladen som delats ut står till exempel "Stoppa främlingsinvasionen. Ditt folk är i fara - slut upp!".

- Det är en uttalad rasistisk manifestation från en nazistisk organisation. Man vill inte ha hit invandrare helt enkelt.

Brottsförebyggande centrum är en ideell organisation som bland annat informerar och förebygger om våldbejakande extremism. Peter Sundin tycker att mobiliseringen är oroväckande. 

- Vi har en väldigt aktiv nazistgruppering i Värmland som sprider propaganda om den här demonstrationen för att försöka locka med sig fler. 

Enligt Peter Sundin handlar demonstrationen inte enbart om att visa upp sin ideologi.

- Det handlar också om att visa någon form av styrka. Man är ganska missnöjd efter vårens demonstration i Borlänge. Man trodde det skulle komma fler. Nu gick man ut på Nordfronts sida och antalet som skulle åka var 800 - så det är hur många man tror ska åka till Stockholm.

Vad tror du kan hända under demonstrationen?

- Att konfrontationer kan uppstå går aldrig att utesluta. Det var ganska lugnt i Borlänge i maj. I januari i Stockholm på Medborgarplatsen attackerade man polisen. 

Han ser också en risk för sammandrabbningar med motdemonstranter såsom extremister från vänstersidan.

- Autonoma vänstergrupper som Afa kommer också kraftsamla för att åka dit. Det finns några värmländska individer därifrån som kommer åka iväg men inte i samma mängd som antalet nazister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".