psykisk ohälsa
Foto: TT.

Röda Korset: Många syrier i Sverige lider av psykisk ohälsa

Professor: Tre gånger större än i samhället i övrigt
1:38 min

Var tredje person som lämnat Syrien och tagit sig till Sverige lider av ångest eller depression, enligt en studie från Röda Korset som presenteras i dag.

– Det är tre gånger större än i samhället i övrigt, säger Fredrik Saboonchi, professor i folkhälsovetenskap vid Röda Korsets Högskola, och vetenskapligt ansvar för projektet.

Studien är en av de största i sitt slag, även med internationella mått, enligt Röda korset. Över 1200 nyanlända från Syrien, och knappt 200 asylsökande har svarat på frågor om sin hälsa.

Personerna har anlänt till Sverige mellan åren 2011 och 2013. Innan den stora flyktingströmmen 2015. 

Resultatet visar att en tredjedel av de tillfrågade lider av ångest eller depression. De som uppger att de mår dåligt finns i gruppen kvinnor över 35 år.

– Det är i linje med psykisk ohälsa hos män och kvinnor generellt. I många fall så är det kvinnor som i högre grad känner psykisk ohälsa, säger Saboonchi.

Det finns många olika förklaringar till det, berättar han. 

– En förklaring kan vara de sociala rollerna och de sociala relationerna, och förutsättningar som kvinnor lever under. 

Studien visar även att mer än var tredje asylsökande utsatts för tortyr, och att över 60 procent känner ett svagt socialt stöd i Sverige.

– De har inte människor som de kan anförtro sig till, som de kan be om hjälp. Detta då dessa människor har lämnat sin sociala trygghet och samvaro.

Enligt Fredrik Saboonchi blir det problematiskt då det sociala stödet är betydelsefullt för hur man återhämtar sig från svåra livshändelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".