En person sitter med en dator.
Algoritmer påverkar vad vi får ta del av. Foto: Anders Wiklund/TT

Nätet viktigaste källan för information

Går en skiljelinje vid 50 år
1:35 min

Internet är nu för första gången den viktigaste källan för svenskar att inhämta information. Det visar ny undersökning som släpptes i dag.

Men Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige som ger ut rapporten "Svenskarna och internet", säger att det är stora skillnader mellan olika åldersgrupper.

– Egentligen kan man säga att det går en brytpunkt vid 50 år. Under 50 år tycker man att internet är den viktigaste källan för information, och ju yngre man är, mellan 16 och 25 till exempel, skattar man internet mycket högre än traditionella medier.

– Är man över 50 år tycker man att dagstidningar, och radio och tv är viktigare och ju äldre man blir desto mindre viktigt tycker man att internet är, säger Måns Jonasson.

På internet finns så klart även de traditionella mediernas sajter, men det blandas ju med information från bland annat bloggar och sociala medier och det blir upp till oss att gallra. Till exempel bedömer de i åldersgruppen 16 till 25 att Facebook är lika viktigt för lokala nyheter som dagstidningen.

Att följa utvecklingen och debatten i världen via Facebook kan vara tveeggat, säger medieforskaren Marie Grusell.

– Å ena sidan öppnar det för möjligheterna att ta del av mycket nyheter som man kanske inte annars hade kunnat ta del av. Men det är också en nackdel i att man får den typen av nyheter som intresserar en. Det blir algoritmer som styr vilken typ av nyheter vi får.

Att urvalet av information som vi presenteras för bestäms delvis av datorer är än så länge ny mark och något vi behöver ta ställning till, säger Måns Jonasson.

– Jag tror att fler människor behöver lära sig vad algoritmer är för något och hur de här datorprogrammen påverkar våra val och vad vi får för information.

– Men jag tror att det här är nytt för oss, vi har inte haft det såhär så länge så det är lite nyheten "oj, varför får jag se det här men min moster får se det där". Jag tror att vi måste få lära oss lite mer om hur det funkar för att kunna bedöma om vi vill ha det såhär eller om det kommer att förändras under tid, säger Måns Jonasson.

Läs hela rapporten Svenskarna och Internet 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".