En dopfunt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Nyfödda kan snart få namn baserade på föräldrars förnamn. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Snart ok med dubbla efternamn

Ingegerd Widell: Vi har lyssnat på folk
1:03 min

Från den 1 juli 2017 kommer det att bli lättare att byta namn. Alla namn måste godkännas men många vanliga namn kommer att få ett ok per automatik.

Reglerna för personnamn ändras den 1 juli nästa år. Efternamn kommer inte längre att ges automatiskt vid födelsen och man kommer att kunna ta dubbelt efternamn.

Skatteverket blir samtidigt den enda myndighet som beslutar om personnamn.

- Valmöjligheterna ökar och fler personer kommer att få ha den namngemenskap de länge önskat nu när hela familjen kan ha dubbelt efternamn. Vi tror också att det blir enklare när alla namnärenden hanteras på en myndighet, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

En annan förändring är att nyfödda barn kan få efternamn baserade på föräldrarnas förnamn i samband med den första namnregistreringen. Som på Island alltså, eller i Sverige för många år sedan.

En kvinna som heter Maja Gustafsson kan alltså få en dotter som heter Majasdotter och son som heter Majasson i efternamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".