Jan Bohlin, ordförande i valnämnden i Hagfors kommun.
Jan Bohlin, ordförande i valnämnden i Hagfors kommun och valförrättare under förtidsröstningen till folkomröstningen i Norra Råda. Foto: Jenny Tibblin

Många förtidsröster om skolan i Norra Råda

Jan Bohlin: "Formellt sett är den rådgivande men politikerna kan följa utslaget"
1:03 min

På söndag är det folkomröstning om vilken slags skola det ska finnas i Norra Råda i framtiden. Förtidsröstningen har pågått i två veckor och så många som 1 600 personer har redan röstat.

– Jag tycker att det blir jobbigt för alla barn som blir tvingade att åka buss en och en halv mil till en annan skola, säger Robin Hedelin som är en av de som har förtidsröstat till söndagens folkomröstning i Ekshärad, om vilken slags skola som Norra Råda ska ha. Robin själv tror att alternativet att ha förskoleklass till årskurs 6 kommer att vinna i folkomröstningen.

Folkomröstningen handlar om huruvida Norra Råda ska ha en skola som är anpassad för förskoleklas till årskurs 3 eller om det ska vara en skola anpassad för förskoleklass till årskurs 6. Man kan också rösta på att avstå att ta ställning.

Att så många som 1 600 (av 8 500 röstberättigade) skulle förtidsrösta i folkomröstningen om Norra rådas framtida skola, var man inte riktigt beredd på inom valnämnden i Hagfors kommun. Under kvällsförtidsröstningen så har det varit mer eller mindre kö överallt.

– En sak som jag kan konstatera är att det är stort engagemang på alla ställen, även i Ekshärad och Hagfors inte bara i Råda och det är roligt. Men vi hade inte räknat med att såhär många skulle förtidsrösta då hade vi hanterat det annorlunda, säger Jan Bohlin, ordförande i valnämnden i Hagfors kommun och valförrättare i förtidsröstningen.

Enligt kommunallagen så ska en folkomröstning vara rådgivande och inte beslutande men enligt Jan Bohlin så är det upp till politikerna att ta ställning till hur de vill använda sig av resultatet.

– Kommunledningen kan säga att de följer utslaget eller att de fundera vidare, men formellt sett så är den rådgivande, säger Jan Bohlin, ordförande i valnämnden i Hagfors kommun.

Men frågan är hur många som kommer att rösta på söndag?

– Det ska bli spännande att se. Vi har lekt med tanken, vi som har varit engagerade,  och tror att antingen så kommer det bli full aktivitet med ett högt valdeltagande eller så blir det stendött, säger Jan Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".