Erik Pellfolk, Algot Pettersson och Andrea Elvsén från Skattkärrsskolan som deltog i First Lego League under lördagen.
1 av 2
Erik Pellfolk, Algot Pettersson och Andrea Elvsén från Skattkärrsskolan som deltog i First Lego League under lördagen. De tog sig till semifinalen men sedan tog resan slut. Laget Forshaga Lärcenter blev vinnare i tävlingen. Foto: Jenny Tibblin
Algot Pettersson och Andrea Elvsén från Skattkärrsskolan som deltog i First Lego League under lördagen.
2 av 2
Algot Pettersson och Andrea Elvsén från Skattkärrsskolan som deltog i First Lego League under lördagen. Foto: Jenny Tibblin

Legorobottävling avgjord i Forshaga Lärcenter

Jan Håkansson:"Domarna har sett många roliga och spännande idéer"
4:22 min

Under lördagen pågick en deltävling i den internationella legotävlingen First Lego League i Forshaga lärcenter. 9 lag med elever från grundskolor i regionen tävlar om en finalplats i Bodø i Norge. Syftet är att stimulera barns och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

– Mycket handlar om naturvetenskap och teknik. De programmerar bland annat robotarna och ska också jobba inom ett tema för varje år och i år handlar det om samspelet mellan djur och människa, säger Jan Håkansson, projektledare för tävlingen.

Många roliga och spännande idéer och lösningar visas för domarna.

– Ett exempel är ett speciellt hundhalsband som är kopplat till en smartphone ifall hunden springer bort, berättar Jan Håkansson.

Deltävlingarna sker samtidigt i Norge, Island, Färöarna och Danmark och vinnarna kommer gå till finalen i Avholdes i Bodø i Norge. De lag som vinner i Bodö får sedan chansen att åka till St. Louis i USA för den slutgiltiga världsfinalen.

Andrea Elvsén, Erik Pellfolk och Algot Pettersson från Skattskärrskolan deltog i lördagens deltävling. Femteklassarna var dessutom bland de yngsta i tävlingen.

– Vår robot är ganska lättbygd, har bara ett redskap och vi använder den till fem utav sex uppdrag, berättar Erik Pellfolk.

Roboten är byggd efter ritning och är också väldigt smidig flikar Andrea Elvsén och Algot Pettersson in. En av anledningarna till att de vill vara med i tävlingen är för att det är kul.

– Det är första året vi är med och det är väldigt kul och dessutom får man vara med sina polare, säger Erik Pellfolk och Algot Pettersson.

De hoppas också på att det ska gå bra i tävlingen.

– Jag vet inte men vi hoppas på i alla fall en femteplats, säger Andrea Elvsén.

– Andra eller tredje, kanske till och med en förstaplats, säger Erik Pellfolk.

– Det skulle vara fett gött att komma först, säger Algot Pettersson.

Resultatet av tävlingen presenterades kl.15.15 under lördagen och som vinnare stod laget Forshaga Lärcenter där deltagarna gick i åttonde klass.

Algot Pettersson, Andrea Elvsén och Erik Pellfolk från Skattkärrskolan kom till semifinal men där tog resan slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".