Åsa Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Åsa Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors betonar att folomröstningen är rådgivande. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Kommunalrådet: Folkomröstningen är rådgivande

Åsa Johansson (S): De som röstat tycker vi har helt fel
0:51 min

Nio av tio röstade för en F-6 skola i Norra Råda i helgens folkomröstning i Hagfors. Men frågan är inte avgjord - kommunalrådet Åsa Johansson (S) påminner om att resultatet är rådgivande.

Kommunalrådet Åsa Johansson (S) representerade tjänstemannaförslaget om att ersätta den eftersatta skolan i Råda med en nybyggd F-3-skola. Men bara drygt nio procent valde att rösta på det alternativet.

– Utifrån de som röstat har vi fel. Det är jättetråkigt, men det är ett tydligt resultat, säger Åsa Johansson (S) till P4 Värmland.

Hon är lite förvånad över resultatet.

– Jag trodde nog att det skulle bli 25/75 ungefär. Men jag trodde också att det skulle vara ett högre valresultat. Men som jag ser det är allt fortfarande öppet. Folkomröstningar på folkinitiativ i Sverige är ju bara rådgivande så, teoretiskt sett är det fortfarande en öppen fråga.

RESULTAT:

  • F-6-alternativet: 3 175 röster, 89,34 procent.
  • F-3-alternativet: 330 röster, 9,29 procent.
  • Blanka röster: 49 röster, 1,38 procent.
  • Valdeltagande: 3 554 av 9 769 röstberättigade, 36,38 procent.

(Källa: Hagfors kommun.)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".