Katarina Andrén. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Katarina Andrén är enhetschef på Herrhagens vårdcentral. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Stor efterfrågan på influensavaccin

Katarina Andrén: "Det var tjockt i väntrummet"
1:06 min

Influensavaccinationerna är nu i full gång runt om i Värmland. Många vårdcentraler vittnar om köer för de patienter som vill få sin spruta.

Katarina Andrén är enhetschef på Herrhagens vårdcentral i Karlstad och hon var själv en av dem som i förra veckan vaccinerade de första patienterna som sökt sig till vårdcentralen.

– Det var väldigt mycket folk och det tycker vi är bra. Vi vaccinerade ungefär 200 personer under fredagen, så det var ganska tjockt i väntrummet men vi var fyra stycken och jag tycker ändå att det blev ett bra flöde, berättar hon.

Ingemar Hallén är smittskyddsläkare på landstinget i Värmland och han berättar att det redan tar konstaterats fall av influensa i länet. 

– Under förra veckan så fick vi rapport om att det är två stycken labratorieverifierade fall. Två fall är inte mycket så vi kan inte säga att det är tecken på någon stor spridning ännu, säger han. 

Ingemar Hallén bekräftar att det har varit stor efterfrågan på vaccinationer runt om i länet men hoppas att köbildningen inte ska avskräcka de personer som vill vaccinera sig. 

–  Det är inte någon panik att vaccinera sig de första dagarna. Vi säger att det är bra att vaccinera sig tidigt och det är innan influensan drar igång på allvar med stor spridning i samhället. Den stora spridningen brukar ju inte komma förrän efter jul och nyår. Det bästa är att vaccinera sig innan storhelgerna, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".