Branden i Arvika är nu under kontroll. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Dahlinhuset i Säffle kunde inte räddas efter branden. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Något slags fyrverkeri orsakade Arvikabranden

Räddningschefen: "Inte rimligt att vi hanterar fyrverkerier som vi gör idag"
1:05 min

Det var fyrverkerier eller ljuslyktor som orsakade den stora branden i det så kallade Dahlinhuset i Arvika nyårsnatten 2015. Det konstaterar räddningstjänsten i Arvika som nu offentliggjort sin undersökning av händelsen.

Räddningschef Mattias Larsson tycker att allmänheten måste utbildas i hur fyrverkerier hanteras.

– De här allvarliga olyckor kan fyrverkerier och rislyktor ställa till med. Jag tycker nog som räddningschef att det kanske inte är rimligt att vi hanterar fyrverkerier och rislyktor som vi gör idag, säger Mattias Larsson.

Undersökningen visar bland annat att räddningstjänsten i Arvika behöver bli bättre på att släcka bränder inne i konstruktioner och på att snabbt bygga upp en effektiv ledningsorganisation vid större bränder.

– Ingen av de brister som vi har sett är egentligen sådan att den skulle ha påverkat utgången. Det finns alltid skäl att vara självkritisk när inte huset står kvar. Men de brister vi har sett är inte av det slag så att huset skulle ha stått kvar om vi hade gjort annorlunda, säger Mattias Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".