Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Människor duschar.
1 av 4
Många högstadieelever väljer bort duschen efter idrottslektionen, enligt Sveriges Radios enkät. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Duschrum på Ilandaskolan i Skåre. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 4
Nyligen sattes skärmar upp mellan duscharna på Ilandaskolan, för att fler elever ska känna sig bekväma med att duscha efter idrottslektionen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Ellinor Jansson, Moa Jönsson, Anna Hertzberg, Pontus Lundgren och Elin Bäckman går i nian på Ilandaskolan i Skåre. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 4
Ellinor Jansson, Moa Jönsson, Anna Hertzberg, Pontus Lundgren och Elin Bäckman går i nian på Ilandaskolan i Skåre. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Anna Carlsson, rektor för Ilandaskolans årskurs sju till nio. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 4
Anna Carlsson, rektor på Ilandaskolan. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Vanligt att elever hoppar över skolduschen

Eleven Ellinor: "Man känner sig osäker och vill inte visa sin kropp"
5:26 min

Många högstadieelever skippar duschen efter idrotten. Mer än var tredje elev som har svarat på Sveriges Radios undersökning uppger att de sällan eller aldrig duschar efter lektionen.

Ellinor Jansson går i nian på Ilandaskolan i Skåre utanför Karlstad. Hon tycker att det är viktigt att duscha, men säger att en del elever struntar i att göra det.

– Det är nog ganska vanligt. Man känner sig osäker och vill inte visa sin kropp, säger hon.

Vad tror du att de känner sig osäkra inför?

– Att folk ska döma en för hur man ser ut.

Drygt 3200 högstadieelever har svarat på den enkät som Sveriges Radio har genomfört, och bara 40 procent uppger att de alltid duschar efter idrottslektionen. 25 procent svarar att de ofta gör det, men resten - mer än en tredjedel av eleverna, säger att de sällan eller aldrig duschar efter idrotten.

Andelen som skippar duschen är ungefär densamma bland de drygt 100 eleverna i Värmland som har deltagit i undersökningen.

Moa Jönsson, som också går i nian på Ilandaskolan, är inte förvånad.

– Jag tycker faktiskt att det är väldigt vanligt, det är inte många i vår klass som duschar. Vi har inte riktigt tid till det heller med schemat, för då kommer man sent till nästa lektion. Men jag tror även att det är vissa som inte vill visa kroppen, som tycker att det är lite pinsamt.

Och enligt Sveriges Radios undersökning varierar skälen till varför man skippar duschen. Här har man kunnat kryssa i flera alternativ, och det vanligaste svaret är att man inte har blivit svettig och att man inte hinner.

Men 34 procent säger att de hoppar över duschen för att omklädnings- och duschrum är snuskiga och dåligt städade, och 31 procent att det är jobbigt att visa sig naken.

En mindre andel, elva procent, är också rädda för att någon ska fota eller filma dem med mobilen.

På Ilandaskolan är det numera förbjudet att använda mobiltelefonen i omklädnings- och duschrummen. För några veckor sedan sattes dessutom skärmar upp mellan duscharna.

Bra, tycker niondeklassaren Elin Bäckman.

– Det är kanske lite behagligare att duscha med andra om man får lite privat zon, jag tror att fler kommer att känna sig säkrare.

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan tjejer och killar. 45 procent av tjejerna svarar att de sällan eller aldrig duschar efter lektionen. För killarna är motsvarande siffra 25 procent.

Tydligt i undersökningen är också att en klart högre andel av tjejerna än killarna som skippar duschen gör det för att de tycker att det är jobbigt att visa sig naken.

På Ilandaskolan intygar flera av eleverna vi träffar att skolan och klassen är så trygg att de flesta nog ändå känner sig bekväma med att byta om och duscha tillsammans med klasskamraterna. Snarare är det andra skäl som får vissa att inte duscha, tror eleven Pontus Lundgren.

– En del kan det väl vara för att de inte har tid. En annan kan vara att de inte tycker att de behöver duscha, för att de inte är svettiga,

Att man känner sig obekväm med att visa sig naken inför andra, vad tror du om det? Är det vanligt?

– Jag tycker inte det, i alla fall inte i ett omklädningsrum. Men jag kan tänka mig att vissa kan tycka det.

Tror du att det är skillnad mellan tjejer och killar?

– Jag tror att killar är lite mer bekväma med att visa sig för killar. Men jag vet inte.

Att så många som drygt en tredjedel av eleverna runtom i landet som svarat på Sveriges Radios undersökning sällan eller aldrig duschar efter idrotten förvånar Ilandaskolans rektor Anna Carlsson.

– Jag tycker att det var överraskande, det var ett högt tal. Oväntat ur mitt perspektiv. Min bedömning är att jag inte tror att det är så högt på vår skola. Men såklart måste man undersöka och fundera på vad det beror på och se till att man vidtar åtgärder. Alla ska få möjlighet att duscha och känna sig bekväma med det, säger hon.

Flera elever på Ilandaskolan tycker att det är ont om tid att hinna duscha. Det får skolan se över, enligt Anna Carlsson.

– Vi får se vad vi kan hitta för kompromisser och lösningar kring det. En del vill säkert ha väldigt lång tid och har mycket bestyr efter en gympalektion, och en del föredrar lite kortare för att komma igång med nästa lektion. Men vi brukar ha en bra dialog kring det. Ungefär 20 minuter har vi som riktvärde för att eleverna ska kunna ge sig iväg till nästa lektion, säger hon.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".