Kvinna med mörkt kort hår och sjal
Malin Berglund (M), ordförande landstingets demokratiberedning Foto: Hedvig Nilsson

Landstinget ser över valsystemet inför 2018

"En valkrets är kanske mer rättvist"
3:05 min

Efter att lagen ändrats har landstingets demokratiberedning har fått i uppdrag att se över valsystemet inför nästa val. Troligen kommer Värmland bli en enda valkrets, för en mer rättvis mandatfördelning.

Det är många som har reagerat över det faktum att den presidentkandidat som fick flest röster i USA inte vann valet. I Sverige har vi till skillnad från USA ett proportionerligt valsystem. Men inte heller här blir det helt rättvist när mandaten ska fördelas.

Vid minst två tillfällen i Värmland, 1991 och 2010, har partierna i vänsterblocket fått flest röster tillsammans men ändå förlorat makten till det borgerliga blocket. Och 2014 skulle socialdemokraterna egentligen ha fått ett mandat mer sett till antalet röster.

Orsaken är att vi har hela fem valkretsar - en rest från när Värmland hade fem akutsjukhus. När nio partier numera slåss om de 81 mandaten räcker de inte alltid till för en helt proportionell fördelning.

- Man har delat in i valkretsar för att få en mer geografisk representation, men ju färre mandat man har att spela med ju svårare blir det att få det proportionerligt, säger Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet.

Men nu har vallagen ändrats. Ett landsting ska enligt ändringen normalt bara ha en enda valkrets, om inte landstingsfullmäktige tar ett aktivt beslut att dela in det i fler. Landstingets demokratiberedning kommer nu se över detta inför valet 2018, berättar dess ordförande, Malin Berglund:

- Det här är nåt vi har fått i uppdrag alldeles nyss, och vi måste börja jobba med direkt. En valkrets är väl kanske mer rättvist eftersom vi har nio partier som bidrar till skevheten, säger Malin Berglund (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".