Tuberkulosmottagning. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

TBC på Filipstadsskola

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare: Cirka 10 elever har smittats
1:44 min

Sedan en elev på en skola i Filipstad visat sig vara sjuk i tuberkulos pågår just nu smittspårning bland de personer som haft längre kontakt med den sjuke.

– Vi har hittat ett antal smittade elever, cirka 10 stycken. Nu går vi vidare med varje elev och gör sedan bedömning om sjukdomen är aktiv eller vilande, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén till P4 Värmland.

Än så länge har ingen av de påvisat smittade uppvisat tecken på att sjukdomen är aktiv.

Landstinget betonar vikten av att skilja på begreppen aktiv och latent (vilande) tuberkulos.

  • Vid latent tuberkulos är individen smittad men inte sjuk eller smittsam. Latent tuberkulos upptäcks genom ett blodprov. Av de som smittas så är det 5-10 procent som någon gång under livet riskerar att insjukna. Eventuell behandling ges i form av antibiotika och om behandlingen fullföljs minimeras risken att någon gång insjukna.
  • Vid aktiv tuberkulos är man sjuk och kan i en del fall vara smittsam, men smittsamheten kan variera och i vissa fall är man inte smittsam alls.

– Det är viktigt att tydligt klargöra skillnaden på att vara sjuk och att vara smittad utan att vara sjuk. Ingen av de som smittspårats på skolan är sjuka, även om några visat sig vara misstänkt smittade. De kan därför fortsätta sitt arbete som elever och lärare precis som vanligt, säger Ingemar Hallén.

Den vidare utredningen av de som blivit misstänkt smittade görs på tuberkulosmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. De berörda blir kallade för lungröntgen och till mottagningen.

Hur oroliga behöver Filipstadsborna vara?

– De behöver inte vara oroliga för vi utreder detta noggrant och kommer att följa upp det, säger Ingemar Hallén.

Om man har lungtuberkulos har man ofta:

  • hosta med slem som varar längre tid än tre veckor
  • blodblandat slem i upphostningar
  • ont i bröstkorgen.
  • Man kan också få symtom som viktminskning, dålig aptit, feber och nattliga svettningar om man har tuberkulos i lungorna eller i andra organ. (Vårdguiden)

Sten-Åke Eriksson är verksamhetschef för grundskolan i Filipstad. Han berättar att det var ett föräldramöte på den aktuella skolan igår och ytterligare information har delgetts kommuninvånarna idag.

– Idag har vi lagt ut information på intranätet, på kommunens hemsida och på skolplattformen där samtliga lever och föräldrar nås.

Vad händer nu på den drabbade skolan?

– Personal och elever har kallats in till provtagning. Där har man gjort en första  bedömning, sen gör man en ny runda. I dagsläget har det tagits prover på ett 50-tal personer.

Läs mer om TBC på Vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".