Duschrum på Ilandaskolan i Skåre. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
De nya skärmarna i duschrummen på Ilandaskolan sattes upp nyligen, och från och med detta läsår råder även mobilförbud. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
15 av 25 i en klass undviker duschen.
2 av 2
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nya skärmväggar ska få fler att våga duscha

Anne-Li Ekström Möller: "Det är en känslig ålder"
3:42 min

Många högstadieelever skippar duschen efter idrottslektionen, visar Sveriges Radios undersökning. Det hänger ihop med att högstadieåldern är känslig, tror Anne-Li Ekström Möller, idrottslärare på Ilandaskolan i Skåre.

– Jag tror att det handlar mycket om att man vill skydda sin integritet. Man vill inte visa upp sig för andra. Det är en känslig ålder, vi pratar om tonårskillar och tonårstjejer mellan 12 och 15 år, säger Anne-Li Ekström Möller.

På Ilandaskolan har man under hösten satt upp nya skärmväggar mellan duscharna, för att få en lite större känsla av avskildhet när man duschar.

 – Tidigare var det som ett öppet duschrum, där man inte alls hade någon integritet, säger Anne-Li Ekström Möller.

Var det här något som eleverna hade tagit upp?

– De elever som går i nian nu tog upp det här med mig i årskurs sju. Sedan dess har jag kämpat för att få hit de här väggarna, och nu har det skett, så det känns jättebra.

Men det har varit en lång kamp?

– Det är alltid så att det är många som vill ha saker till skolor, och det var skönt att vi blev prioriterade nu.

Och att försöka förändra miljön för att få avskildhet, det är nånting man har börjat jobba för på fler skolor. När Sveriges Radio ringer runt till rektorer runt om i landet säger många att man antingen har fått upp någon form av skiljeväggar på senare år, eller att man i alla fall försöker få pengar i budgeten till det.

I Värmland säger till exempel rektorn på Stålvallaskolan i Lesjöfors, att man har fått upp duschväggar och draperier i tjejernas duschrum. På Norrstrandsskolan i Karlstad berättar rektorn att man efter en ombyggnad för några år sedan duschar mer avskilt, medan rektorn på Fryxellska skolan i Sunne säger att man har uttryckt önskemål om dörrar till duschbåsen.

Många skolor har också infört mobiltelefonförbud i duschar och omklädningsrum.

3200 elever, varav drygt 100 i Värmland, har deltagit i Sveriges Radios enkätundersökning. Bara fyra av tio svarar att de alltid duschar efter idrotten. Var fjärde gör det oftast, men mer än var tredje sällan eller aldrig.

En oroväckande hög andel, tycker idrottsläraren Anne-Li Ekström Möller.

– Den låter alldeles för hög, och det är väldigt olyckligt att det är så. Den frågan behöver man göra ett djupdyk i och försöka förstå varför.

Är det just på högstadiet det är som känsligast?

– Jag tror att det absolut är som känsligast på högstadiet. Då går de in i puberteten och det händer mycket med deras kroppar, de ser väldigt olika ut. En del kommer inte ens in i puberteten under sin högstadietid, och då kan de tycka att det är jobbigt att duscha av den anledningen.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".